Algas Formula 1 från 1962

9 juni 2012 12:55 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Spel och pussel | 7 kommentarer

Hur snyggt är inte det här spelet som jag hittade på Myrorna? Tyvärr har någon stämplat en massa siffror på lådan, men spelet är komplett och i fint skick annars. Algaspelen brukar inte ha något tryckår på spelen, men på det här står det © 1962 by JOHN WADDINGTON LTD. Alga gav 1974 ut en ny version av spelet med Ronnie Peterson och en uppdaterad version 1977, men de är inte alls lika snygga. Här kan ni se dem.

För ett tag sedan mejlade jag Scanditoy, som numera tillverkar Algaspelen, och ställde några frågor:

Skickat: den 16 maj 2012
Till:
info.se@scanditoy.com
Hej,

Jag köper ofta gamla Algaspel från 60-70-talet på loppis, och jag undrar om numren på spelen, det som brukar stå bredvid logotypen. Går det att utläsa när de började produceras av dem? Jag gissar att de inte är slumpvis framtagna av er, utan följer ett system. Funderar också på designen på spelen, där det under många år var ett grått fält till vänster på askarna (60-tal?) och sedan ljusblått (70-tal?). Har ni koll på när den designen ändrades, så att man kan tidsbestämma spelen utifrån det? Det vore naturligtvis roligt om ni kunde ha ett register på hemsidan med alla gamla spel, med årtal som de var i produktion i de fall ni har koll på det. Det finns ju amatörsamlarsidor om spel, där det ibland finns sådana uppgifter, men de är ofta bristfälliga och osäkra. Om ni har sådana uppgifter i ert arkiv kunde ni kanske föreslå Etnolgiska institutionen på olika universitet att det kunde finnas lämpliga uppsatsämnen för studenter kring spelhistoria och ni skulle kunna publicera uppsatserna på er hemsida och säkert använda i er kommunikation. Kanske kunde de samtidigt hjälpa till att bygga upp ett register över gamla spel.

Vänliga hälsningar,
Kerstin Kokk

Efter en vecka fick jag det här svaret, och sedan har jag inte hört mer. Nu har det gått mer än två veckor efter det, så jag tror kanske inte om jag kommer få något svar.

SV: Numren på Algaspel
Info Sweden [info.se@scanditoy.com]
Skickat: den 22 maj 2012
Till:
Kerstin Kokk
Hej Kerstin

Tack för ditt mejl. Jag sänder ditt mejl vidare till ansvarig på BRIO Lekoseum som förhoppningsvis kan hjälpa dig med mer information i detta.

Med vänlig hälsning

Tord Persson
Scanditoy AB

Formula 1

Formula 1

Formula 1

Formula 1

6 omtyckta spel

7 kommentarer

 1. Vilken bra ide att maila dem. Hoppas det leder vidare…Idag hittade jag ett jättefint gamalt memory för 10 kr…ska visa i ett inlägg snart.

  Comment by Gila — 2012-06-09 15:44 #

 2. Ja, man måste ju i alla fall försöka. Jag hade en del undringar över gamla skrållan-dockor från 1966-1970, jag mailade Magtoys AB, som idag säljer de nya dockorna. Jag fick reda på en hel del och allt resulterade i att de köpte 4 stycken gamla dockor av mig till deras utställning :)

  Comment by Helena Högberg — 2012-06-09 23:41 #

 3. Tord hade uppenbarligen inte en susning, och sannolikt inte heller det engagemang som krävdes….men förhoppningsvis tar någon emot mailet och svarar i sinom tid!

  Comment by ak — 2012-06-10 18:46 #

 4. Det spelet hade jag också. Minns det som roligt att spela, och klart snyggt att se på.

  Comment by Erik — 2012-06-10 21:22 #

 5. Så snyggt, har också börjat hålla utkik efter fina gamla spel. Spela sällskapsspel är ju bra mycket trevligare än att titta på dumburken!
  Hoppas du får ett lite mer givande svar!

  Comment by Linda — 2012-06-12 10:45 #

 6. […] sent 60-tal eller tidigt 70-tal. Det här spelet har nummer 621-211. Har fortfarande inte fått något mer svar från Algaspelens tillverkare på mina frågor om numren på spelen och designen. Det här spelet hittade jag på Myrorna, och som vanligt var det tejpat och prismärkt på […]

  Pingback by Kerstin Kokk » Nya kryssarspelet från Alga — 2012-06-17 21:03 #

 7. Hej,

  Jobbar på Scanditoy/Alga i Malmö och skulle kunna kolla upp med färgen och numret med Algas spelutvecklare. Just nu återgår Alga till den ”Blå remsan”, just för att folk ska känna igen sig och inte minst ta åt sig i butikshyllan.

  Comment by Henrik — 2012-10-11 9:33 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^