Länge sen sist

17 april 2006 10:04 | Allmänt, Bilder, Pyssel och hantverk | 2 kommentarer

Oj, nu har jag inte skrivit på en och en halv vecka, men jag har inte varit bortrest eller så. Jag har bara inte hunnit. Förra helgen var fylld av IOGT-NTO:s distriktsårsmöte, IKEA-trip med inhandlande av trädgårdsbord och annat. Början av veckan var det mycket jobb och kongressbestyrelse en av kvällarna.

Från torsdag har jag varit ledig och hemma, men Klara har varit förkyld och haft två nya tänder som håller på att tränga upp. Hon har varit väldigt gnällig och klängig, och det är bara jag som duger. Hon vill vara i min famn hela tiden, har svårt att somna och vaknar ofta. Hon har bara velat sova när jag har legat bredvid, och en kväll och natt skrek hon massor. Men vi har haft en ganska bra påsk i alla fall.

I fredags cyklade jag och Viggo till Gamla Uppsala när Klara sov middag på förmiddan, och på vägen plockade vi tussilago och växter att färga äggen med. På eftermiddagen under Klaras middagslur passade jag på att tvätta fönster utvändigt. Läskigt att klättra på en stege och tvätta fönstren. När jag kom in och skulle tvätta insidan av fönstren hade Klara vaknat och var skitsur för att hon inte fick vara i min famn. Till middag blev det förstås lax, för vi håller ju på traditioner men låtsas att det inte har med Jesus att göra. Till efterrätt hade jag gjort den ryska påskdesserten Pasjka. Den dagen var det inte så fint väder, men sedan har det varit fantastiskt soligt och varmt.

På påskafton hade vi gäster här: Dante och Magda, Karro och Gunnar, Cina, Henrik, Jesper och Martin, och så Per som äntligen har lämnat in sin färdiga doktorsavhandling. De kom vid tolv, och då färgade vi ägg på estniskt vis. Man sveper in ägg i växter, barkbitar och lökskal, och om man vill även färgade fjädrar och annat mindre naturligt, och runt det en tygbit för att hålla ihop. Detta surrar man sytråd runt, och så lägger man ned i kokande vatten och kokar tio minuter. Sedan vecklar man upp paketen som har fått fantastiska mönster. Det blev påsklunch och därefter promenad. Till middag grillade vi, men vi satt inne och åt.

Estniska agg

Igår hade vi också gäster. Anna och Jonas och Magnus, Maria och Helmer var här. Anna och Jonas träffar jag alldeles för sällan, eftersom de bor i Umeå. Men Annas syster Nina bor på gatan intill oss, så de bodde där. Vi bjöd på lammstek. Lamm är alltid gott. Och så resterna av chokladtårtan och memma.

På något sätt har jag också lyckats skriva texten till en Våra Gårdar-folder. Jag har skrivit en snutt då och då när jag har haft en liten stund utan Klara, men det är inte lätt att fokusera när det är så. Den foldern är ideellt jobb för mig, eftersom jag sitter i Våra Gårdars förbundsstyrelse.

2 kommentarer

 1. I påskveckan har vi haft typiskt aprilväder här i Öregrund: omväxlande sol och regn. När vi anlände för en vecka sen, var det mesta av tomten fortfarande täckt av snö. Nu finns det kvar små fläckar av snö på några skuggiga ställen. Slänten nedanför ditt fönster är inte bara snöfri utan har också börjat få en vårfrisk grön nyans. På solsidan av min rabatt halvvägs ner mot vägen blommar en enorm mängd lila krokusar.

  Sent på onsdag kväll anlände Matti och Karin med buss från Stockholm. Mamma fixade en extra måltid med te och varma smörgåsar.

  På torsdag tog vi tillsammans en långpromenad runt Öregrund. Då låg det fortfarande snö mest överallt. På kvällen serverade jag grekisk sallad: tomat, gul lök, sallat, svarta oliver, fetaost, två sorters bröd – men med den rökta lammbogen utbytt mot rökt kalkonklubba.

  Matti och Karin bjöd på god fruktsallad.

  Eftersom Matti och Karin skulle åka vidare på fredag eftermiddag (till Karins föräldrar), serverade mamma sin traditionella långfredagsmåltid, gravad sik (ovanligt god i år!), redan till lunch.

  Innan Matti gav sig i väg, fixande han också tillbaka färgen på TVn, den som försvann när jag installerade den av Bo anskaffade digitalboxen. Han tog helt bort en kopplingssladd, varvid TV-programmen fick färg. Det märkliga var, att färgen i början åter var borta, så fort man på nytt slog på TVn – den kom tillbaka, när man satte in en kassett i videon! Därefter blev dock färgen konstant; man behöver inte längre gå omvägen över kassett i videon för att se programmen i färg. Varför det var så här, förstod ingen av oss, inte heller Matti. Fast ett nytt problem har uppdagats: VHS-filmen blir, när den visas i TV-rutan, randig. Undras om det hjälper att köpa en helt ny video?

  Påsklördagens äggmålning fick jag och mamma således genomföra ensamma. Det var lite kämpiga förutsättningar: Fler än vi har enligt tjejerna på Konsum börjat måla ägg med lökskal (men vi fick till slut ihop tillräckligt mycket), och på påskaftons förmiddag var det fortfarande ganska mycket snö kvar, så det var svårt att hitta en del av de vanliga hjälpmedlen; av blåsippor fanns inte ens blad. Men albark, miniormbunkar, mossa, nypon och krokus fick jag tag på.

  Både jag och mamma fick mycket fina, i huvudsak lökfärgade ägg. Krokusblommor och nytillskottet bladpersilja gav ovanligt tydliga mönster. Och jag fick ljusare, spräckliga avtryck av en gräsvippa mot brun botten på ett av äggen.

  På onsdag morgon var jag inne på Akademiska för ny påmontering på bröstet av EKG-mätare. Ett dygn senare, på torsdag morgon, var jag där igen för att lämna igen apparaten för avläsning och analys. Så småningom hörs väl min hjärtdoktor av igen med besked. Det här var tredje mätningen. Hjärtat går bra men lite långsamt. Hittills har resultaten inte varit alarmerande, men sker det en försämring, åker jag väl dit på en pacemaker.

  Hälsan blir dess värre sällan bättre i den här åldern.

  Ute skiner solen. Strax ska jag gå ut på min motionspromenad (som jag ibland hoppar över på grund av vädret, ibland på grund av allt bloggandet).

  I dag får jag gå ensam. Mamma bränner ris i trädgården.

  En sista omgång glad påsk till dig, Bo, Viggo och Klara!

  Comment by Enn Kokk — 2006-04-17 13:22 #

 2. Det verkar som ni haft en bra påsk trots allt. Fina ägg ser jag också av fotot. Här har vi firat påsken mycket enkelt och inte färgat några ägg alls i år. Jag har mest befunnit mig i f d pannrummet för att få färg på tak och väggar. Har väl lyckats ”sisådär” då underlaget inte är helt perfekt. Vitt blir det i alla fall. färgen tog slut, så jag kunde inte göra färdigt. God mat har vi i alla fall ätit under helgen – lax på fredag, påskbord med ägg på lördag, gratäng med skinka på söndag och pasta med rökt lax idag.
  Vi har beställt hyllor från IKEA till pannrummet via internet – det blir billigare än att hyra släp och åka till sundsvall t o r. Jag ser ett under av ordning och organisation av alla grejor framför mig när de kommer på plats! Har också kommit på att jag kanske kan få plats med vävstolen där med lite god vilja. Det vore kul att få upp den igen och komma igång att väva mattor (innan jag helt glömt bort hur man gjorde).
  I trädgården håller snön på att tina bort. Kvar på solsidan är bara lite grand och därmed ser vi nu bara lerhögar istället. Det kommer att bli ett styvt jobb att få tillbaka något som liknar en trädgård.
  Hälsa Enn att Olles pacemaker nu fungerat som ett urverk i över 7 år och att det känns tryggt att han har den.

  Comment by Kristina Strömberg — 2006-04-17 21:39 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^