Shop around the corner

22 april 2006 21:35 | Allmänt | 2 kommentarer

Den bra dagen blev inte sämre av att TV4 Film visade den underbara romantiska kommedin Du har mail, som den heter på svenska. Jag har sett den så många gånger, men den är lika bra varje gång. På engelska heter den Shop around the corner, och det är en remake från 1998 av en film med samma namn från 1940.

I originalet är det ett manligt och ett kvinnligt butiksbiträde i samma affär som hatar varandra, men de brevväxlar anonymt med varandra utan att fatta vem de i själva verket brevväxlar med, och blir kära i varann genom breven. I den moderna varianten kommer huvudpersonerna i kontakt med varann genom att de chattar under pseudonm med varann, men de är samtidigt bittra konkurrenter eftersom hon äger en liten oberoende barnbokhandel på västra Manhattan, medan han äger en lågprisbokhandelskedja som som försätter hennes boklåda i konkurs.

James Stewart som spelar huvudrollen i originalfilmen har alltid varit en favoritskådis, men jag tycker faktiskt mer om 90-talsvarianten, även om jag inte gillar Tom Hanks lika mycket. Fantastiska replikskiften, en så trevlig miljö i den lilla barnbokhandeln och över huvud taget, Meg Ryan är så smakfullt klädd och genomtrevligt kulturell, och slutscenen i en park är underbar. Fantastiska perennrabatter och Meg Ryans vackra klänning som känns så 50-tal. Verkligen en måbra-film.

2 kommentarer

  1. Får man vara lite petig? ”You´ve got mail” heter förstås just så också på engelska. ”Shop around the corner” är titeln på filmen från 1940. Men visst är det en feelgood-rulle! Jag har dock inte sett den gamla varianten.

    Comment by Klimakteriehäxan — 2006-04-22 21:43 #

  2. Ja, naturligtvis! I den moderna varianten heter hennes bokhandel just Shop around the corner.

    Comment by Kerstin — 2006-04-22 21:51 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^