Trädgårdsproblem

28 september 2005 21:13 | Allmänt, Trädgård | 5 kommentarer

Nu börjar det bli akut att få ordning på en hörna av trädgården för att kunna flytta över växterna från kolonilotten och jordslå dem där över vintern. Det dröjer säkert en månad innan vi får dränerat, så då är det för sent att plantera växterna i de rabatter som vi ska ha. Dessutom fick jag ett tips igår på styrelsemötet med Våra Gårdar-distriktet av Sigvard att även om de packar jorden med maskiner så kommer den att sjunka mera under vintern. Man ska alltså inte plantera något där eller lägga plattor förrän till våren.

Problemet är följande. Vi ska anlägga köksträdgård i en bred remsa i ena kanten av trädgården där det nu är gräsmatta. Vad jag förstår kommer dräneringsfirman inte behöva köra där med maskiner, så vi skulle kunna göra iordning där och jordslå växterna till våren. Potatis och grönsaker ska ju ändå inte odlas där förrän till våren. Men vilket är bästa sättet att bli av med gräset och anlägga land med vettig jord när vi måste plantera där direkt? Nu är där bara uppländsk lerjord under gräset. Jag vill ha bra, någorlunda lättarbetad jord utan gräs och ogräs. Här är några alternativ som jag funderar över om de funkar. Finns det någon som har förslag och synpunkter?

Bara låta grässvålen vara utan att gräva och täcka med ett lager tidningspapper och så sand och matjord och plantera i det. Kommer gräset att dö då, och vad händer med lerjorden under? Luckras den inte?

Gräva och vända grässvålen och sedan täcka som ovan. Fryser det grävda lagret sönder i vinter då, så att lerjorden blir mer lättbearbetad och lucker?

Inte gräva, men fräsa med jordfräs direkt, och därefter täcka som ovan. är det för tungt att köra jordfräsen direkt?

Först gräva och vända, sedan fräsa med jordfräs och så täcka som ovan.

Nå, vad tror ni? Vi har ju som ni vet inte obegränsat med tid, så helst ska det gå så fort och enkelt som möjligt, men med toppenresultat!

5 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

 1. I går gjorde Gunnel Carlsson i Gröna rum exakt det du vill göra: gjorde om en bit gräsmatta till land. Hon grävde upp grästorven och vände den. Sen la hon kompostjord över och blandade grästorv, kompostjord och jord med en grep. Den iblandade komposten bidrar till att snabbare bryta ner grästorven till jord. Sen vattnade hon, eftersom gräsmattejorden var torr.

  Ni har väl ingen kompost, så jag skulle rekommendera att ni köper en binge säckar med något som är så nära naturlig kompostjord som möjligt.

  Eftersom ni ska jordslå en mängd växter där – inte som Gunnel vänta med sådd/plantering till våren; hon satte nu bara några blomsterlökar – tycker jag, att ni också ska lägga på ett tjockt lager såjord överst.

  En variant kunde vara, att ni avlägsnar grässvålen och grundar en kompost av den – en sådan kommer ni förr eller senare att behöva. Då behövs förstås ännu fler säckar köpjord som ersättning.

  Comment by Enn Kokk — 2005-09-29 10:07 #

 2. Trädgårdsignoramus: jordslå?

  Man får lära sig så roliga saker på den här bloggen, att et finns kökskonsulenter och att det finns ett ord som heter ”jordslå”.

  Comment by Jenny — 2005-09-29 11:23 #

 3. Jordslå säger man när man planterar något tillfälligt, för att det ska överleva i väntan på att planteras på rätt plats.

  Ja, jag såg slutet av Gröna rum med ett öga ungefär, så jag fick aldrig någon beskrivning exakt hur hon hade gjort. Men jag snappade upp att hon hade haft ett lager tidningspapper som var nästan färdigförmultnat. Var det inte så?

  Comment by Kerstin — 2005-09-29 15:57 #

 4. Jo, i den kompost hon strödde ut, fanns fragment av starkt förmultnat tidningspapper.

  Comment by Enn Kokk — 2005-09-29 17:55 #

 5. Jag har kollat ordentligt på Gröna rum nu. Det såg så lätt ut när hon vände grässvålen. Men hon har säkert inte tung lerjord, och det har ni ju inte i öregrund heller.

  Comment by Kerstin — 2005-10-02 22:55 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^