äppelkaka med havre och nötter

31 oktober 2005 21:39 | Allmänt | 2 kommentarer
Den här äppelpajen bakade jag och Viggo idag.

Ingredienser

Pajdeg:
2 dl havregryn eller vetekli
2 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
125 g smör

Fyllning:
5-6 äpplen
1 dl hasselnötskärnor eller sötmandel
3 ägg
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl creme fraiche
1-2 tsk mald kanel
2 tsk florsocker

Tillagning
Blanda alla torra ingredienser till pajdegen. Finfördela smöret i mjölblandningen och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i botten och runt kanten i en pajform (ca 26 cm i diameter). Ställ den i kylen ca 30 minuter.

Värm under tiden ugnen till 175°.Skala, kärna ur och grovriv äpplena. Bred ut dem över pajdegen. Förgrädda i mitten av ugnen 10 minuter.

Hacka nötterna eller mandeln. Vispa ihop ägg, strö- och vaniljsocker. Rör ner creme fraiche och häll blandningen över äpplena. Strö över nötter eller mandel och kanel. Grädda ytterligare i nedre delen av ugnen ca 40-45 minuter. Sikta över florsocker.

Lökarna i jorden

31 oktober 2005 21:36 | Allmänt, Trädgård | Inga kommentarer

Idag hann jag gräva upp den sista biten av rabatten på framsidan. Som jag har berättat förut fanns nästan inget, åtminstone ovan jord, i rabatterna. Jag har grävt på måfå, och det fanns faktiskt massor av lökar. Allt är nu tillfälligt planterat i den blivande köksträdgården.

Jag kunde inte riktigt hålla mig från att köpa lökar tidigare i höst på ett par butiker, och dem har jag planterat dels i ett hörn i gräsmattan där jag vet att det inte blir förstört i samband med dräneringen, och dels har jag planterat två stora krukor med lökar. I vår när vi inte har några blommor framför huset efter dräneringen kan jag ställa fram dem. Frågan är bara hur jag ska förvara dem i vinter så att de klarar sig. Om jag gräver ner krukorna i jorden, får jag loss dem i mars då, eller är de fastfrusna?

Igår blev det också en del trädgårdsarbete. Jag grävde upp den stora klängrosen vid söderväggen, och den hade otroligt djupa kraftiga rötter, så till slut fick jag knipsa av rötterna så långt ner jag kom åt. Och så grävde jag upp lökar. När Bo och Viggo kom tillbaka efter några vändor till soptippen flyttade vi redskapsboden och ställde den på rätt plats.

Nu är alltså alla växter som ska flyttas inför dräneringen på plats i köksträdgården. Kvar att göra i trädgården i höst är att gräva upp den sista biten gräsmatta mot garaget och att kärra resten av sanden och jorden dit. Det är nog ett par veckors arbete om jag jobbar några timmar de flesta dagarna i veckan.

Eventuellt ska jag också rädda någon klematisplanta. De växer kors och tvärs i ölandstoken runt altanen, och är otroligt vackra. Har blommat ända till nu. De verkar fröså sig själva lätt, och jag har plockat massor av frön, men det kan ju vara bra att gräva upp en planta också, för säkerhets skull.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^