3 grader varmt, regn och uppländsk lera

24 oktober 2005 20:54 | Allmänt, Trädgård | 1 kommentar
I söndags var vi på kolonilotten och grävde upp växterna. Viggo var med min pappa på Idrottsgatan, medan mamma var med och hjälpte till att gräva. Vi började före lunch, och då var det i alla fall inte så mycket regn. Litet duggande. Klara sov i vagnen hela tiden. Sedan gick vi till Idrottsgatan och åt plättar och pannkakor som mamma stekte. Efter lunch var det fortfarande någorlunda uppehåll, men hela tiden fuktigt och kallt. Vi slet som djur. Varmt och svettigt, förutom om händerna som man frös om när det blev blött genom handskarna. Snoret som rann ur näsan. Lerig över hela regnstället. Uppländsk lera är inte kul. Jobbigt att sköta om eftersom det är tungt att gräva och svårt att rensa. är det för blött är det segt och tungt, och är det för torrt är det som cement. Inte bra för växterna heller, eftersom det lätt blir för kompakt och fuktigt. Det är därför vi satsar på att förbättra med mycket sand och jord när vi anlägger nya land på tomten. Vi fick upp allt vi ville, och Bo körde under tiden fram och tillbaka för att forsla över växterna till huset. Tyvärr var skottkärran upptagen av en annan kolonist, så vi fick bära och släpa. Sista timmen regnade det ganska ordentligt. Mamma gick hem för att laga middag och jag släpade växter medan Bo körde bilen. Vi hade inte så många backar att ta dem i, så vi packade i svarta plastsäckar. Handskarna var blöta och leriga, så det var svårt att få grepp. Fick den bisarra associationen till engelska deckare där mördaren gör sig av med liket i sopsäckar. Vi fick i alla fall över allt innan det blev mörkt.

Mamma hade lagat supergod middag med fläskstek, trattkantarellsås och potatis från öregrund. Till det flera inläggningar med gröna tomater, gurka och annat som hon odlat. Hjortron som mamma och Amanda plockade i fjällen i augusti till efterrätt.

Igår efter lunch slet jag med att köra mera jord till trädgårdslandet och plantera alla växterna, medan Klara sov i vagnen och Viggo återigen sov på fårskinnet på altanen med en filt över sig. Jag fick ner allt i jorden, och det var tur. Igår var det visserligen sol, men om möjligt ännu kallare. Det var frost på delar av gräsmattan även på eftermiddagen, och jorden hade en tunn frusen skorpa. Jag hann gräva upp en del av växterna och lökarna runt huset också, men litet är kvar. I natt var det rejäl frost.

I lördags var Viggo förresten på teater för första gången. Det var mamma och pappa som tog med honom på dockteater. Det gillade han.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^