Dagens kopp: Arkens teservis

21 november 2008 21:28 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 6 kommentarer

Efter sammanträdena med stiftelsens styrelse blir det alltid te och smörgåsar på verandan. Bara te, inget kaffe! Då dukas det med det här porslinet, som var en gåva från Koperativa Förbundet vid invigningen av nya Arken 1957. Det är en restaurangservis av slitstarkt benporslin från Gustavsberg, som ju var KF-ägt, med blommig dekor och guldkant.

Naturligtvis är kopparna i minsta laget, men ändå en trevlig och behaglig form och lagom tjockt gods. Och även om det är blommigt så är det inte överdrivet blommigt på något sätt. Framför allt är det Arkens porslin, och därför älskar man att dricka ur det!

dsc04672.jpg

6 kommentarer

 1. Åh, vilken nostalgikänsla som kom över mig när jag så den här bilden … Söndagsfika på Verandan var så härligt i all sin enkelhet.

  Comment by Anna F — 2008-11-24 9:20 #

 2. Men flytta HEM till Uppsala då, fina Anna! Som du vet bor de trevligaste i Uppsala.

  Comment by Kerstin — 2008-11-24 19:12 #

 3. Nu blir jag nyfiken! Hur kom det sig att KF skänkte en servis till Arken? Berätta!

  Comment by Martin Kjellin — 2008-11-28 18:44 #

 4. Jag vet inte, men min erfarenhet är att det på den tiden fanns en känsla av samhörighet mellan alla de stora folkrörelserna, till exempel nykterhetsrörelsen och kooperationen.

  Comment by Enn Kokk — 2008-11-29 19:53 #

 5. Äsch, jag råkade tappa och slå sönder en av kaffekopparna på Arkens julfest förra lördan (jag var inbjuden i egenskap av suppleant i Arken-styrelsen). Det kändes inte bra att krossa en 52 år gammal kopp. Jag tog hem skärvorna för att se om det skulle gå att limma ihop koppen, men det hade försvunnit flisor ur porslinet, som annars hade fina brottytor. Tråkigt. Jag har ovant fumliga och okänsliga fingrar p.g.a. kyla, vattenexponering och skärskador, och Lastrummets golv är hårt. Då kan det gå så illa. Men onödigt var det. (Hemitkåren försäkrade mig dock att det fanns många kaffekoppar kvar.)

  Comment by Magnus Andersson — 2009-12-20 23:52 #

 6. Äsch Magnus, porslin är till för att användas. Ibland är olyckan framme.

  Comment by Kerstin — 2009-12-23 21:39 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^