Det är långt kvar

22 mars 2007 0:04 | Allmänt | 6 kommentarer

Igår slank jag in i butiken Berry Details på Gamla Brogatan för att köpa en födelsedagspresent till Klara, som fyller 2 år på söndag. När jag skulle få paketet inslaget frågade expediten, en ung tjej, ”Är det till en pojke?”. Nej, men det spelar ingen roll, svarade jag.

Tjejen: Ja, men jag tänkte bara vilka klistermärken jag skulle sätta på.
Jag: Ja, men jag tycker inte att det spelar roll om det är till en tjej eller kille.
Tjejen: Jag menar bara att om det är till en kille kanske det ska vara en fotboll eller en bil, eller hjärtan och blommor till en tjej.
Jag (försöker att inte låta alltför irriterad): Ja, men det håller jag inte med om.
Tjejen (surt): Jag försökte bara göra ett fint paket.

Jag förstod ju vad hon menade från första stund, och eftersom hon frågade för att hon ville göra ett paket som jag och barnet som skulle få det skulle tycka om svarade jag exakt på hennes fråga. Men hon hajjade inte. Och när hon möjligen började förstå gillade hon inte svaret.

Det är lätt att låta bli att vara besvärlig i sådana situationer för att man inte orkar. Man bara står där och ler och säger inte emot. Naturligtvis ska man välja sina strider, men man måste faktiskt orka visa vad man tycker om det ska bli någon ändring.

DEt blev i alla fall rätt bra när hon argt satte på tre klistermärken: en fisk, en bil och ett hjärta. Det kommer Klara att gilla.

För mig betyder sådant bemötande dålig reklam för en affär. Jag väljer fortfarande hellre att gå på Duka än på Cervera för att jag för kanske 15 år sedan blev tillfrågad om paketet var till en pojke eller flicka, och alternativen var rosa glittrigt papper eller ljusblått papper.

Och idag läste jag om GB:s nya flickglass Girlie. Shit, vad onödigt. Den låter ju god, och fint med rosa stjärnformen med silverkulor på, men varför måste pinnen innehålla glittersmink och glassen heta Girlie? Viggo skulle älska den, och Klara också. Rosa och glittrig. Jättefin.

Jag vill inte att mina barn ska kränkas i sina möjligheter till val. När Klara leker att Stålmannen, Pettsson och en docka flyger tillsammans är det inte fel. Eller när kycklingarna kör bil. Så sluta förminska barnens värld. Skriv på Vi Föräldrars upprop. Ja, ni som inte har barn kan förstås göra det också!

6 kommentarer

 1. Är det bara jag som tycker att barns valmöjligheter ÖKAR genom att det finns ytterligare en glass att välja mellan?

  Comment by Robert — 2007-03-22 7:31 #

 2. Bra vald strid! Det behövs vardagsstrider också.

  Comment by Lydia — 2007-03-22 9:03 #

 3. Det var alltså Cervera som erbjöd dig ett ”tjejpaket”? Bra, då ska jag handla där i fortsättningen!

  Comment by Ola — 2007-03-22 9:22 #

 4. Om det bara var en glass till – jättebra. Dom som tror att små pojkar hindras i sin utveckling av att äta rosaglittrig glass ska absolut låta bli att köpa. Men att döpa den till girlie. Jag tror att det ur en strikt marknadsekonomisk synvinkel är korkat. Man halverar sin kundgrupp. Förutom att mins två av mina tjejer inte tar i rosa glitter med tång. Fördommar är inte lönsamma. Bara ett uttryck för lathet
  Man ska vara bråkig. Huvudet högt!

  Comment by Anna — 2007-03-22 12:11 #

 5. Självklart ska man vara bråkig :) Ju fler som bråkar desto fler infallsvinklar.

  Comment by Robert — 2007-03-22 20:23 #

 6. Exp. på Berry Details var tjej. Om jag nu gissar att exp. på Cervera var tjej (säkert 75 % cans)
  och att Sigges försollärare är tjej (98 % chans),
  så tyder det på att tjejer har en del att göra upp sinsemellan. Först, menar jag.

  Jag medger att det statistiska underlaget är magert (fast då har jag inte sagt något om att
  måla tånaglarna).

  Men jag anar att jag sagt för mycket ändå.

  Comment by Gösta — 2008-06-30 1:48 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^