Dagens tekanna: brun Rosmarin av Hertha Bengtson

20 november 2009 22:20 | Allmänt, Bilder, Dagens tekanna, Formgivning och arkitektur | 5 kommentarer

Jag tycker så mycket om mina Herthor! Nu har jag en brun Rosmarin också som jag köpte på Tradera för 130 kronor inklusive frakt. Ett mycket bra pris för en tekanna i perfekt skick.

Rosmarin har jag redan bloggat om när jag skrev om min systers rosa teservis och om min gula kopp, men vi tar väl och hyllar Rosmarin igen.

Flintgodsservisen av Hertha Bengtson som tillverkades 1957-1966 finns i brunt, gult, rosa, grått och vitt, och även som kaffe- och matservis med många ugnseldfasta serveringskärl. Fantastiskt fint med den smäckra formen som ändå är praktiskt ugnseldfast.

Herthas intresse för reliefmönster kommer här till nya uttryck, och pecis som på Blå Eld används den för att understryka formen. Och formen, ja, det finns på samma gång både en lätthet och en tyngd i tekannan. Så väl avvägt. Helt rätt att pipen börjar långt ner, så att det är lätt att hälla ur även det sista teet. Fint häller den och otroligt stabilt känns det när man håller i handtaget. Fina, fina knoppen på tekannans lock. Trekantig och underbar, med lätt skålad form som ger bra grepp åt fingrarna.

Den bruna tekannan är förresten fasligt fin med många koppfavoriter. Med Blå Eld förstås; fattas bara annat, men också till exempel med Stig Lindberg-kopparna Spisa Ribb, Adam och Prunus. Ja, blått och brunt är faktiskt väldigt flott ihop!

DSC08188

DSC08190

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^