Yrke: kranförare, bonde, biträdande förvaltningschef eller dagdrömmare

29 januari 2006 8:03 | Allmänt, Läser | 4 kommentarer
Det finns en otrolig överrepresentation av framförallt bönder i barnlitteratur och barn-tv. Jag menar, så där mycket bönder finns inte idag. Det är inte vad folk jobbar med. De flesta människor, vuxna och barn, känner nog inte ens en bonde.I alla fall om man inte bor på landet, och det är ju inte lika många som gör det nu för tiden. Fast jag känner ju bönder. I Våra Gårdars distriktsstyrelse finns ett par stycken. Och jag var kompis med ett par bonddöttrar i högstadiet, för eleverna som bodde på landet norr om Uppsala bussades in till min skola.

Vuxna i barnböckerna jobbar nästan alltid med traditionella yrken. Bönder och kranförare och sånt. Men det har väl en förklaring i barns fascination för maskiner. Traktorer, grävskopor och sopbilar är mer spännande än sammanträden eller telefonsamtal om man är tre år. För övrigt kunde jag inte så mycket om maskiner och fordon innan jag fick barn. Jag kallade allt för traktor eller lastbil, men det finns ju miljoner varianter, och alla barn vet vad en dumper, semitrailer, motorschaktvagn eller en hjullastare är.

I julklapp fick Viggo dock en bok som handlar om en man som inte har ett vanligt barnboksyrke. Den heter Farbror Dag Drömlund Dagdrömmare, är skriven av Anders Brundin och med Joanna Rubin Drangers otroligt fina illustrationer Dag jobbar som biträdande förvaltningschef på Statsverket. Han har högar med papper på sitt rum. Han tycker dock inte om sitt jobb, och dagdrömmer hela dagarna. En dag kommer chefen (kvinna för övrigt) in och undrar om han är klar med sitt kompletteringsberedningsförslagsutlåtande. Det är han inte, och sen säger chefen: Du har ju inte fått någonting gjort sen du började hos oss för sjutton år sen. Vi kan inte fortsätta så här längre. Tyvärr är jag tvungen att avskeda dig, Herr Drömlund. Otroligt roligt. Farbror Drömlund blir arbetslös, och tycker det är toppen, för då kan han dagdrömma ostört. Men sen när pengarna tar slut upptäcker han att det inte är så bra, för man dagdrömmer inget bra på tom mage. Men så får han jobb som dagdrömmare på Drömfabriken, så löser sig allting. Dag får drömma helknasiga saker hela dagarna.Viggo gillar den här boken jättemycket, och det gör jag också.

4 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

 1. Så roligt! Viggo fick boken om farbor Drömlund av mig i julklapp – och en bok av George Johansson om arbetsfordon av olika slag. Georg känner jag – han var min presseketerare för 20 år sedan.

  Comment by Birgitta Dahl — 2006-01-29 11:46 #

 2. När vi var hos er på söndagsmiddag – tack, det var gott! – och Viggo sen ville, att jag skulle läsa godnattsaga för honom, läste jag först Betty Yurdins ”Det sitter en tiger i tekannan”, som du nyligen nämnde på bloggen. Den gillar Viggo.

  Sen läste jag Pija Lindenbaums ”När åkes mamma glömde bort”, som han för övrigt fick i julklapp från mig. Han hörde intresserat på. Men jag tror inte att han upplever sin mamma på just det viset.

  Avslutningssagan gillade han uppenbarligen också, Gene Zions ”Harry den smutsiga hunden”. Den passade ju bra med tanke på att pappa just hade duschat Viggo, vilket inte skedde helt frivilligt från Viggos sida.

  Jag såg förresten i boken, att du hade fått den av kusin Joakim i samband med ett besök hos farmor och farfar i Juniskär.

  Comment by Enn Kokk — 2006-01-30 16:21 #

 3. Man kan väl krasst säga att fler borde vara bönder, det är ett rikgit jobb. Inget vända papper!

  Comment by Elin — 2006-02-09 20:41 #

 4. Eller hur. Och därför blev du lärare, Elin.

  Själv vänder jag ju otroligt mycket papper som arkivarie, och att vända papper på riktigt gör ju folk inte så ofta i datorernas ålder.Jag har inte försökt förklara för Viggo att jag jobbar med att försöka få folk att dricka mindre alkohol eller ordnar och förtecknar arkiv för att forskare ska kunna studera nykterhetsrörelsen. Det är liksom ingen idé.

  Det är väl därför det är sådana där riktiga jobb i barnböckerna, sånt som är konkret och ett barn kan förstå vad det är bra för. Där man producerar något eller tar hand om djuren. Det förstår barn.

  Comment by Kerstin — 2006-02-09 21:56 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^