Det är Artur som visslar

24 februari 2008 11:11 | Allmänt | Kommentering avstängd

I fredags var jag på Skansen och planerade verksamheten på Brofästet. Brofästet är ett ordenshus som har tillhört IOGT-logen 1888 Brofästet. Huset stod tidigare i byn Raklösen, alldeles utanför Ullfors, som i sin tur ligger sex kilometer söder om Tierp i norduppland. Det flyttades till Skansen 1996, och visar hur det såg ut i en IOGT-lokal vid 1920-talets slut. Jag har själv jobbat där som museivärd förut, men nu för tiden har jag bara hand om rekrytering och utbildning och arbetsledning av museivärdarna, och är med och planerar vad som ska hända i huset.

Vi satt i Jakobsberg, som är en byggnad på Skansen där kulturhistoriska avdelningen håller till. Den är en gammal malmgård från slutet av 1600-talet och har flyttats från Hornstull. Det är verkligen en speciell känsla att sitta där och ha möte och dricka te. Såklart att man kan räkna med att få gott te, bryggt i kanna.

Det blåste ganska friskt i fredags, och plötsligt när vi satt där och spånade idéer om historiska brandtal och Rusets fånge visslade det till.

”Det är Artur som visslar”, sa trevliga Annika som är museiintendent på kulturhistoriska avdelningen. ”Han har gått ut ur min garderob i morse också. Dörren stod öppen.”

Med Arthur syftade hon naturligtvis på Skansens grundare, Artur Hazelius. Det brukar vissla ibland när vinden viner runt knutarna, och då brukar de säga att det är Artur. Och om annat besynnerligt som försiggår.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^