Saltlakritsmacaroner

Gudomlig blir smörkrämen med saltlakritssmak i de här macaronerna. Vill man ha mycket smörkräm i gör man dubbel sats av den. Det är smörkrämen som smakar riktigt mycket lakrits. I den har jag saltlakritspulver. I mandelmarängerna är det bara litet vanligt lakritspulver, ingen saltlakrits alltså. Jag har också insett efter att för första gången ha använt mandelmjöl, efter att i nästan 20 år ha malt mandeln på mandelkvarn när jag bakar macaroner, att just till macaroner ska man köpa färdigt mandelmjöl. Det är mycket mer finfördelat.

Mandelmaränger:
250 g florsocker
125 g mandelmjöl
125 g äggvita/1,25 dl/cirka 3 st
50 g strösocker
1 tsk lakritspulver
svart hushållsfärg, pulver eller pasta

Sätt ugnen på 150 grader. Sila mandelmjöl och florsocker ner i en bunke och blanda det. Vispa äggvitan i en rostfri bunke, först på låg hastighet, öka efter hand. Tillsätt strösockret och vispa till en fast marängsmet. Det tar cirka 5 minuter. Vänd ned mandelmjölet och florsockret i marängsmeten med en slickepott och rör så det blandar sig helt. Rör ner lakritspulver och svart hushållsfärg så smeten får den färg du vill ha. Spritsa cirka 50-60 klickar stora som femkronor på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt kakorna torka 30-45 minuter före gräddning så minskar risken att de spricker. Grädda i nedre delen av ugnen i 12-15 minuter. Ta ut kakorna och låt dem svalna något. Lossa dem försiktigt från bakplåtspappret.

Saltlakritssmörkräm:
150 g smör
1,5 msk vaniljsocker
3 äggulor
45 g florsocker (0,75 dl)
2 tsk saltlakritspulver

Kör först smör och florsocker i matberedare så det blir slätt. Tillsätt övriga ingredienser och fortsätt köra tills det är helt slätt och blandat. Spritsa smörkrämen på undersidan av hälften av marängerna. Lägg på en till maräng.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^