Mjölkchokladtryffel med svartvinbärspuré

I systrarna Eisenmans inspirerande kokbok Två systrars söta finns ett recept på svartvinbärstryffelpaj som jag bakat många gånger. Jag älskar tryffelfyllningen. Så nu har jag experimenterat fram ett recept på chokladtryfflar inspirerade av den, fast med andra proportioner.

300 g mjölkchoklad, typ Marabou
1,5 dl vispgrädde
25 g rumsvarmt smör
2 dl svarta vinbär
florsocker att forma tryfflarna i
200 g mörk choklad att doppa tryfflarna i

Mixa svarta vinbär med stavmixer eller matberedare till puré. Hacka mjölkchokladen. Koka upp svartvinbärspurén och grädden i en kastrull. Ta av från plattan och rör ner mjölkchokladen så den smälter och blir en slät smet. Rör ner smöret i klickar. Ställ in tryffelsmeten i kylskåpet några timmar eller till nästa dag. Den blir mycket fastare, men inte så att den funkar att göra fasta tryfflar som den är. Häll upp en hög florsocker på en tallrik. Klicka ut lagom mycket smet för en tryffel i florsockret. Vänd runt och ta upp i händerna och rulla till en kula. Ställ tryfflarna på en bricka eller skärbräda klädd med bakplåtspapper. Tänk på att den ska få plats i frysen! Tryfflarna är för mjuka för att behålla kulform. De sjunker ihop litet. Ställ in i frysen och låt tryfflarna bli genomfrusna. Smält mörk choklad i mikron eller i vattenbad. Ta ut tryfflarna och doppa dem och vänd snabbt runt i chokladen med en gaffel. Ta upp och lägg på bakplåtspappersklädd bricka. Ställ in i kylskåpet att stelna helt innan du packar dem i burk med lock och förvarar i kylskåpet.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^