Slånbärssaft

6 december 2011 20:11 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 2 kommentarer

I mitten av oktober plockade jag slånbär i Bärbyparken. Då hade inte frosten kommit än, och slånbär behöver en frostknäpp för att sockerämnena ska utvecklas. Alltså lade jag dem i frysen och glömde bort dem. För några dagar sedan hittade jag dem och tog tag i saftningsprojektet. Det är nämligen ett flerdagarsprojekt. Bären får inte kokas, för då blir saften besk, utan man kokar upp vatten och slår över bären, som sedan får stå i kylen ett dygn. Så silar man av saften, kokar upp den igen, häller över bären och stoppar i kylen ett dygn igen. Sammanlagt fyra gånger gör man det här. Sedan silar man saften från bären i silställning, kokar upp saften och rör i socker och kokar upp igen. Låter det krångligt? Ja, man måste ju ha tid några kvällar i rad att göra det här, men uppkoket och att hälla över bären går ju fort varje gång. Saften blev god i alla fall, nästan godare varm än kall den här årstiden!

Slånbärssaft

Slånbärssaft

Slånbärssaft

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^