Slånbärssaft

6 december 2011 20:11 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 2 kommentarer

I mitten av oktober plockade jag slånbär i Bärbyparken. Då hade inte frosten kommit än, och slånbär behöver en frostknäpp för att sockerämnena ska utvecklas. Alltså lade jag dem i frysen och glömde bort dem. För några dagar sedan hittade jag dem och tog tag i saftningsprojektet. Det är nämligen ett flerdagarsprojekt. Bären får inte kokas, för då blir saften besk, utan man kokar upp vatten och slår över bären, som sedan får stå i kylen ett dygn. Så silar man av saften, kokar upp den igen, häller över bären och stoppar i kylen ett dygn igen. Sammanlagt fyra gånger gör man det här. Sedan silar man saften från bären i silställning, kokar upp saften och rör i socker och kokar upp igen. Låter det krångligt? Ja, man måste ju ha tid några kvällar i rad att göra det här, men uppkoket och att hälla över bären går ju fort varje gång. Saften blev god i alla fall, nästan godare varm än kall den här årstiden!

Slånbärssaft

Slånbärssaft

Slånbärssaft

2 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

  1. Skål!

    Comment by tina — 2011-12-06 20:15 #

  2. Jag har alltid velat smaka slånbärssaft, har dock aldrig fått möjligheten. Proceduren är lite som när man gör häggbärssaft, det drack vi hemma när jag var liten.

    Comment by Benny — 2011-12-06 23:29 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^