Julmarknaden

22 november 2005 11:15 | Allmänt, Bilder, Pyssel och hantverk | 2 kommentarer

Ja, helgen präglades av Drabantens julmarknad. I lördags var det förberedelser. Då var förresten Viggo på teater med mormor och morfar. DEt var andra teaterbesöket, så nu börjar han få rutin. Det gick bra med förberedelserna, även om det blir små kontroverser så fort man vill ändra på minsta grej. Vi lyckades dock få lov att servera fika i kaféet om vi också gjorde det i stora salen där det brukar vara. Suck, att det ska vara så svårt att ändra på sånt. Tänk om man fick planera helt utan att tänka på hur det har varit förr. Vad mycket smidigare det skulle vara.

På söndagen var det då julmarknad, och det kom mycket folk. Att ha musikunderhållning med Uppdraget, som mest spelade julmusik, var bra. Det uppträdde tre gånger i kaféet. Vi fick in över 25000 kr. Det är bästa resultatet sedan 1997.

Min gamla dagmamma Leila kom dit, och hon hade med sig sin kompis Harriet som hon har jobbat med på Tunåsens sjukhem. Jag har ju faktiskt också jobbat med dem. Jag jobbade där som sjukvårdsbiträde i ett år direkt efter att jag tog studenten. Det blev nog till och med 1 1/2 år, för det var från direkt efter studenten till augusti året därpå. Sedan jobbade jag där varje sommar under de år jag pluggade på universitetet.

Helena som jobbar på Medlemsservice på mitt jobb tittade också in. Kul! Hon är ju också pysslig.

Och så kom mamma och pappa och köpte massa grejer. Bra, bra, bra!

På kvällen var vi och åt middag hos mamma och pappa. Skönt att inte behöva tänka på matlagning när det hade varit så fullt upp.

Julmarknad 4

Anita och Ragnhild. På bordet kransar, handstöpta ljus och fågelmatsautomater.

Julmarknad 4

Julpynt och saffransskorpor som jag har bakat.

Julmarknad 3

Julgodis som Fia och Ullie gjort. Det var fantastiskt gott! Särskilt nougattryffeln med chili.

Julmarknad 2

Mera julgodis, jultvål som vi gjort på cirkleln och julmarmelad med apelsin, fikon och kanel som jag har kokat.

Julmarknad 1

Julmarmeladen, julsenap som Anita har gjort och Mummablandning. Det är en teblandning som jag komponerade för Kafé Mumrik för en massa år sedan. Innehåller Earl Grey, vanilj, kanel och kardemumma, och det passar ju till jul.

Naturligtvis var det mycket mer på julmarknaden; handarbeten, brödförsäljning och loppis till exempel. Nu lade jag bara ut bilder på det som vi i cirkeln hade gjort.

2 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

 1. Det var trevligt på julmarknaden. Själv ägnade jag dock mer tid åt Klara än åt själva marknaden.

  Det som slog mig var att en så stor andel av både besökarna och av funktionärerna var äldre människor, jag och mamma inte undantagna. Det här är tyvärr ett fenomen som drabbar alla folkrörelsen, även arbetarrörelsen som ju är hennes och mitt främsta verksamhetsfält.

  Samtidigt vet jag, att nykterhetsrörelsens ungdomsgren växer, vilket även en avfälling som jag ser mycket positivt på.

  Mamma nämnde förresten det här på den valkonferens i Linnéskolan, där hon och jag var ombud för den likaledes åldrande svartbäcksföreningen. (Valkonferensen är en distriktskongress, vars främsta uppgift är att fastställa riksdagslistan och de tre regionala landstingslistorna.) Förmiddagen ägnades åt seminarier i vårdfrågor, och vi deltog i ett seminarium, lett av Lisa Pelling, om den ojämlika hälsan. Väldigt många av deltagarna från olika delar av länet var djupt bekymrade över den starkt ökande alkoholkonsumtionen, inte minst bland ungdomar; en färsk undersökning från Norduppland med oroande högt alkholbruk bland ungdomar nämndes.

  Seminariet var rörande enigt om att man måste sätta in motåtgärder och det snart. Där fanns också en samstämmighet om att man i en sådan offensiv måste stödja och söka samarbete med nykterhetsrörelsen, något som jag inte har upplevt på mycket länge i politiska sammanhang.

  Och då ska man alltså ha i minnet, att rimligen bara en obetydlig del av seminariedeltagarna själva var helnykterister.

  Comment by Enn Kokk — 2005-11-27 16:40 #

 2. Julmarknaden var trevlig. Fast själv ägnade jag förstås mer tid åt Klara än åt själva marknaden,

  Det slog mig, att en så stor del av både funktionärerna och besökarna var äldre människor, mamma och jag inte undantagna. Det här är ju, tyvärr, en trend som gäller alla traditionella folkrörelser, även arbetarrörelsen som ju är mammas och mitt främsta arbetsfält.

  Samtidigt vet jag, att ungdomsgrenen av nykterhetsrörelsen ökar i medlemsantal, vilket gläder även en avfälling som mig.

  Mamma nämnde förresten det här på den valkonferens i Linnéskolan vi var på i lördags som valda ombud för den likaledes åldrande svartbäcksföreningen.(Valkonferensen är en distriktskongress med främsta uppgift att fastställa riksdagslistan och de tre regionala landstingslistorna.)

  Förmiddagen ägnades åt seminarier om vårdfrågorna. Vi deltog i ett seminarium, lett av Lisa Pelling, om den ojämlika hälsan. Seminariedeltagarna, från olika delar av länet, var djupt oroade över det brant stigande alkoholbruket i allmänhet och särskilt bland ungdomar. En färsk undersökning från Norduppland med mycket bekymmersamma siffror om ungdomars alkoholbruk nämndes. Alla var överens om att man snarast måste gå till motoffensiv, om det här inte ska få svårreparabla följder. Särskilt intressant var det att kunna notera, att man i en sådan motoffensiv såg nykterhetsrörelsen som en allierad, värd att stödja och samarbeta med. Något sådant har jag inte upplevt på årtionden i politiska sammanhang.

  Och då ska man alltså ha klart för sig, att – sannolikt – bara en obetydlig del av seminariedeltagarna själva var helnykterister.

  Comment by Enn Kokk — 2005-11-27 17:12 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^