Adventsstämning

26 november 2005 19:09 | Allmänt, Bilder | 4 kommentarer

Här råder adventsstämning. Jag har satt upp adventsstjärnor i både vardagsrummet och köket. Och så har jag ställt ut en lykta vid grinden. Både Klara och Viggo tycker att det är väldigt fint.

Advent

Har hört om och sett att andra satt upp ljusstakar och stjärnor redan tidigare, men det skulle jag aldrig göra. Hur mycket jag än älskar allt pysslande kring advent och jul tycker jag inte man ska börja i förtid. Första advent startade vid helgmålsringning 18.00 idag. Det är väl litet hyckleri att jag gillar sådana här traditioner så mycket, som har med kristendomen att göra, trots att jag är ateist och aldrig skulle gifta mig i kyrkan, läsa trosbekännelsen eller döpa mina barn. När jag bodde i studentkorridor på Arken bodde en tjej som heter Nine i rummet intill, och som läste till präst, som jag umgicks mycket med. Jag minns en påsk när vi båda var kvar i korridoren. Jag älskar ju allt runtomkring påsken också, som påskris, påskägg och att färga ägg på estniskt vis med lökskal och växter, och låtsas som att det inte alls har med den där Jesus att göra. Men Nine sa att hon inte firade ?pyntpåsken?. Hon gick i kyrkan och höll sig för sig själv.

Och så har jag bakat lussekatter. Att baka goda lussekatter är en konst. Jag är ganska kräsen när det gäller vetebröd. Det gäller att inte ha för mycket mjöl i. När man har arbetat ihop saffransdegen för att den ska jäsa ska den vara ganska lös och kletig. Man kan strö mjöl ovanpå, så att det inte kletar fast i bakduken när det jäser. Sedan har jag alltid ett par teskedar vaniljsocker i degen. Och man får inte snåla med saffran. Till en normal deg på 5 dl mjölk ska det vara två kuvert saffran, och den måste stötas riktigt ordentligt. Annars går inte smaken och färgen ut ordentligt. Det är också viktigt att passa noga när man gräddar så att man inte gräddar för länge. Varken lussekatter eller vanliga kanelbullar ska bli bruna och få hård yta. När man tar ut ur ugnen måste man ta bort bullarna från plåten omedelbart och lägga på galler, annars blir de svarta och stekta under av värmen från plåten. Och så det viktigaste; bullar som man inte ska äta samma dag måste man frysa in. Det är inte gott med en dag gamla bullar. Då är de inte färska längre. Men det är helt ok med bullar som varit frysta, bara man har fryst in dem färska.

Nu ska vi titta på Lilla melodifestivalen hela familjen. Viggo fick sova middag eftersom han är litet sjuk och hängig, så då får han vara uppe längre.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^