Cardigans

14 november 2005 15:29 | Allmänt, Lyssnar på | Inga kommentarer

Lyssnar på Cardigans senaste. Så bra.

Jag minns en spelning i början av 90-talet på det som idag heter Birger Jarl. Då hette det väl Barowiak eller Sten Sture. Det var precis när Cardigans höll på att slå igenom, men vi var inte särskilt många i publiken. Det var så få att det var pinsamt för en så stor lokal. Men alla applåderade jättemycket när de hade spelat sista låten, och Nina Persson kom in igen och var tacksam och generad. Nu är de megastjärnor.

För övrigt är ju Birger Jarl ett gammalt ordenshus som min IOGT-NTO-förenings föregångare på IOGT-sidan ägde innan Drabanten kom till. Det kallades Slottskällan. Huset intill som inrymmer arkitektbyrån A5 Arkitekter kallas fortfarande Slottskällan. Där var det distriktsexpedition, om jag har förstått rätt. Och så var det ju stor kaférörelse.

Det är tur att det finns sådana som Curt

14 november 2005 15:12 | Allmänt | Inga kommentarer

Telefonen ringde. Hej, det är Curt i Låta. Curt är bonde i Låta, ärentuna, norr om Uppsala, och han är även vice ordförande i Våra Gårdars distriktsstyrelse och sitter i IOGT-NTO:s distriktsstyrelse. Curt ville kolla litet inför sammanträdet ikväll, och så sa han: Ska jag ta med kaffebröd så slipper du tänka på det?. Det är tur att det finns sådana som Curt.

Trattkantarellsoppa

14 november 2005 7:36 | Allmänt | Inga kommentarer

Det här receptet kommer ett reportage om Martina Haag i Elle a la carte 5/97. Jag har gjort soppan massor av gånger sedan dess. Innan vi fick barn plockade vi svamp ofta. Nu blir det inte lika ofta, men jag har fortfarande ett förråd av torkade trattisar.

6 personer

90 g torkade trattkantareller (eller 2,5 l färska)
2-3 msk smör
6 msk vetemjöl
7 dl avrunnet svampspad
8 dl vatten
3 tärningar grönsaksbuljong
1,5 msk tomatpuré
50 g ädelost, t ex Kvibille gräddädel
3 dl creme fraiche
2 tsk pressad citron
finhackad persilja

Grovkrossa den torkade svampen med handen. Häll över så mycket vatten att svampen är helt täckt och låt ligga i blöt i minst en timme. Låt den rinna av i durkslag. Spara blötläggningsspadet!

Värm svampspadet, vattnet och buljongtärningarna i en kastrull.

Smält smöret i en tjockbottnad gryta och stek svampen på svag värme 5-10 minuter. Pudra över mjölet och rör om väl.

Tillsätt buljongen, litet i taget, under omrörning. Smaksätt med tomatpuré och ädelost och låt soppan koka 10 minuter.

Rör ner creme fraiche och citronsaft.

Strö över hackad persilja strax före serveringen.

Potatissoppa mad citron

14 november 2005 6:55 | Allmänt | 2 kommentarer

Det här receptet kommer från min gamla gymnasiekompis Anna. Minns att hon lagade soppan en gång när vi var hela gänget på hennes sommarställe. Den är så otroligt god. Den ska räcka för 4 personer, men jag skulle säga 3, för folk äter mycket.

1/2 kg potatis
1 lök
1 msk smör
2,5 dl grädde
1 citron
5 dl het grönsaksbuljong
1 msk färska timjanblad (eller 1 tsk torkade)
salt
vitpeppar

Skala och tärna potatisen. Skala och hacka löken. Smält smöret i en gryta och stek löken mjuk utan att den får färg. Tillsätt potatisen och vänd runt bitarna i fettet. Häll på grädden, låt alltsammans koka upp och koka sakta under lock i 12-15 minuter eller tills potatisen är mjuk (men inte sönderkokt). Rör om ofta så det inte bränns vid. Riv citronen på det fina på rivjärn. Pressa saften från citronen. Rör ner buljongen i soppan. Tillsätt citronskalet och timjan och smaka av med citronsaft, salt och peppar.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^