Passerade 10 000 steg idag också

29 november 2005 21:55 | Allmänt | 3 kommentarer

Det är ju lätt som en plätt att komma över 10 000 steg. Om man har barn och gör hushållsarbete och tar i litet grand behövs ingen mer avancerad motion. Idag har jag lämnat och hämtat på dagis (15 min som jag har gått fyra gånger), skottat snö, städat hela övervåningen, packat upp flyttkaronger, burit in 10 nya flyttkartonger för uppackning från garaget, kört några maskiner tvätt, röjt massor i tvättstugan och lajjat med barnen.

Ni som måste gå på gym och sånt för att få tillräckligt med motion; get a house, get some kids, get a life!

Julmarmelad med fikon

29 november 2005 21:41 | Allmänt | Inga kommentarer
Eftersom Fia har bett om receptet på marmeladen som jag hade gjort till julmarknaden kommer det här. Egentligen ska den göras på blodapelsiner, men det är sällan man får tag på det. Jag har provat både med blodapelsiner och vanliga blonda. Det här receptet kommer från Anna Bergenströms Vinterns goda ting.

500 g torkade fikon

4 blodapelsiner (eller vanliga)

1 citron

4 dl vatten

10 dl strösocker

2 kanelstänger

1 msk apotekspektin (köps på Apoteket)

1 msk citronsyra

½ dl strösocker

Lägg 500 g torkade fikon i blöt över natten. (Jag har haft dem i blöt ett par timmar när jag har haft bråttom.) Skär fikonen i bitar, men skär bort skaften.

Tvätta och skär blodapelsinerna och citronen i fjärdedelar. Skiva sedan frukten mycket tunt. Lägg detta och fikonen i en gryta. Slå på vattnet, låt det hela koka upp, sänk värmen och koka sakta under lock i cirka 20 minuter.

Rör sedan ner 10 dl socker och lägg i kanelstängerna. Koka upp marmeladen, rör om då och då så att sockret smälter ordentligt. Låt sedan massan koka utan lock cirka 15 minuter.

Blanda under tiden apotekspektin, citronsyra och ½ dl socker. Rör ner detta i marmeladen. Låt marmeladen koka upp på nytt och koka sedan kraftigt i 5 minuter utan lock.

Dra grytan från värmen och låt den stå 10-15 minuter. Rör om då och då. Fiska upp kanelstängerna och häll upp marmeladen i perfekt rena burkar. Sätt på lock när marmeladen har svalnat, men innan marmeladen har kallnat helt.

Barnens händer

29 november 2005 16:14 | Allmänt | Inga kommentarer

På begäran:

Viggos händer, från gränsen handled/handflata till långfingrets spets, är 12 cm. På det måste naturligtvis läggas till mudd.

Klaras händer, motsvarande mått, är 8,5 cm.

Anna Carlstedt om Nostradamus

29 november 2005 14:02 | Allmänt, Lyssnar på | 1 kommentar

Igår när jag stökade i köket lyssnade jag som vanligt på P1. I Vetenskapsradions Forum var det ett långt inslag med Anna Carlstedt, där hon berättade om sin avhandling i franska om Nostradamus. Om ni som känner henne missade det går det att lyssna på webben de närmaste dagarna:

http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/artikel.asp?ProgramID=1302&artikel=740754

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^