Bajskaffe och tjuvlyssnande på tåget

28 januari 2006 20:16 | Allmänt | 7 kommentarer
Häromdagen på tåget hem från Stockholm, när jag inte hade sittplats, stod jag bredvid ett par killar i min egen ålder eller något yngre, som uppenbarligen kände varann rätt väl och brukade umgås. Bredvid dem stod en något yngre tjej, som inte kände dem. Först sa hon något till dem angående att det var dåligt med sittplatser, och det kan ju vara ok att prata litet pendlarelände med okända medpassagerare. De pratade litet med henne om det. Men sedan när killarna pratade med varann lade hon sig gång på gång i konversationen, vad de än pratade om. Och de var ju hövliga, så de pratade med henne. Men det var uppenbart att hon inte hade någon känsla för vad som lagom att tränga sig på, och hon lät rätt omogen. Hon var så oerhört klängig. Det var väldigt komiskt att lyssna på, särskilt som det ofta var samtalsämnen som hon inte hade koll på. Det handlade bland annat om att bo i Västerås (hade hon inte gjort), exklusiv kaffedrickning (hon drack inte kaffe) och slalomskidåkning (hade hon testat för första gången i julas).
För övrigt handlade alltså ett av samtalsämnena om världens dyraste kaffe, Kopi Luwak, eller Indonesisk Luak. Ena killen berättade om det, och jag var tvungen att googla litet när jag kom hem för att kolla att det verkligen inte var något som han hittade på, för att se om de andra skulle gå på det. Men detta är sant. Här får ni höra.

Luwak (lat: Paradoxurus hermaphroditus) är en sibetkatt (ett kattliknande mårddjur) som lever i kaffeplantagen på Java, Sumatra och Sulawesi. Djuret äter endast de fullmogna frukterna på kaffebusken. Luwakens matsmältningsorgan klarar dock inte att bryta sönder de hårda bönorna, som därmed åker ut i naturen igen med exkrementerna. Lokalbefolkningen samlar ivrigt ihop bönorna, som sedan tvättas. Det är magsyran och mängder av enzym som bidrar till den speciella jäsningsprocessen som ger bönorna dess ovaliga karaktär, och som ger världens kanske mest ovanliga kaffedryck. Priset för denna kaffesort kan ligga på flera tusen kronor per kilo. Nu hade lokalbefolkningen äntligen fått Internet, och upptäckt vilket pris kaffet betingade. Därför hade de börjat sälja kaffet själva via en Internetsajt, och den här killen som jag tjuvlyssnade på hade gått ihop med några kompisar och köpt 100 gram. Kaffet hade kommit i ett exklusivt etui med svart sammet och en liten tjusig skylt, och inuti hade dels en förpackning med kaffet legat, och dels en liten Luwak-bajskorv! Hahaha.

Jag hade aldrig hört talas om det här kaffet, trots att Bo är en sådan kaffe-konnässör. Men när jag frågade honom hade han naturligtvis smakat kaffet, på en kaffeprovning på jobbet.

På bio med Viggo

28 januari 2006 19:25 | Allmänt | 2 kommentarer

I eftermiddags var jag och Viggo på bio på Filmstaden. Det var hans första biobesök. På teater har han varit ett par gånger med sin mormor och morfar, men aldrig bio. Vi såg Pettson och Findus Tomtemaskinen. Viggo är ju äntligen helt blöjfri på dagarna nu, men han vill inte gå på toa om vi är någon annanstans, där det inte finns liten toasits. Jag försökte få honom att kissa på Filmstaden innan vi skulle gå in i salongen, men han tyckte det var läskigt, så det blev det inget av med. Men han klarade sig faktiskt ända tills vi kom hem, och han kunde gå på toa hemma.

Viggo tyckte förstås att det var kul att gå på bio, och spännande att titta på hålet i väggen där filmen kom ut. På slutet av filmen hade han dock svårt att sitta still, och höll på att geja med sitsen, kolla på de som satt framför och bakom, och så där. Själv somnade jag nog till litet på slutet. Jag var ju rätt trött efter två nätter med dåligt med sömn.

Fnittriga barn mitt i natten

28 januari 2006 19:13 | Allmänt | Inga kommentarer

Två nätter i rad har jag varit vaken mellan ungefär tre och fem. Natten till fredag vaknade båda barnen samtidigt vid tre. Jag försökte väcka Bo, för att vi skulle ta varsit barn, men han sov extremt tungt. Det är väl ingen hemlighet att Bo kan ha otroligt svårt att vakna, men jag måste säga att det oftast går bra att väcka honom nuförtiden mitt i natten eller på morgonen. Inte denna natt dock. Alltså tog jag med Klara och hjälpte Viggo på toa, och sedan kröp vi ned alla tre i hans säng. Problemet med när de vaknar samtidigt på natten är att de blir så glada av varandra, och ligger och fnittrar och vill inte alls somna. Efter ett tag frågade jag därför Viggo om han kunde somna om själv, och gick till stora sängen och lade mig med Klara. Men efter några minuter kom Viggo tassande, så han fick lägga sig på andra sidan om mig, och han somnade om. Vid femtiden somnade äntligen Klara, och jag somnade om.

I natt vaknade Klara vid tre igen, och ville inte somna om. Efter ett tag vaknade Viggo också. Jag väckte Bo, så han fick vara med Klara, och så gick jag till Viggo. Han somnade om ganska snabbt, och jag gick tillbaka och försökte söva Klara. Men klockan var nog fem den här natten också, när vi äntligen somnade om. Jag hoppas att det här inte blir en vana.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^