Dåliga föräldrar

4 januari 2006 12:06 | Allmänt | 1 kommentar

Helene skriver på sin blogg om varför vi är så elaka mot våra barn: http://helenes.blogg.se/030106172243_varfr_r_vi_s_elaka_mot_vra_barn.html. Nyheterna har rapporterat om att barnmisshandeln ökar, och Linda Skugge skrev en krönika med bekännelser, en dålig mamma-lista: http://expressen.se/index.jsp?d=880&a=497879. På sin blogg publicerar hon också alla dålig mamma-listor som folk mejlar in till henne. Och det handlar ju inte om att folk brukar slå sina barn, för det gör de flesta inte, men att de inte alltid orkar vara så genomtänkta och konsekventa, och så skäller de eller hotar barnen med att dammsuga upp legobitarna om de inte plockar upp efter sig.

Just det här med att vara en bra förälder och det dåliga samvetet över att inte alltid orka pratade vi om när mina gamla gymnasiekompisar var här förra veckan. Själv kan jag bli helt galen på Viggo när han busar med flit så något blir förstört eller han utsätter sig själv för fara. Eller när han väcker Klara när hon precis har somnat, och jag skulle kunna ägna mig åt bara honom. Då kan jag säga saker som Dumma Viggo. Det är ditt fel att vi får en så tråkig och jobbig eftermiddag och inte kan göra nåt kul. Så tycker jag inte man ska säga till sina barn. Man ska inte säga att de är dumma. Man ska definitivt säga ifrån när de gör fel, men man kan säga det på andra sätt. Men Viggo brukar säga tillbaka Dumma dej, mamma. Det är ditt fel. Det tycker jag är bra. Och jag säger alltid många gånger varje dag till mina barn att jag älskar dem.

Folk som har dåligt samvete för hur de hanterar sina barn tror jag oftast inte är så kassa föräldrar. Det är som något av de där standardverken om föräldraskap, Barn de första fem åren tror jag att den heter, där det står om tecken på att barn mår dåligt. Till exempel att de sitter och gungar och bankar sitt huvud i väggen. Tror verkligen författaren att föräldrar som missköter sina barn gravt läser sådana handböcker? Det tror inte jag. Däremot är det ju inte så att man blir en bra förälder för att man läser en handbok.

Jag tror att anledningen att föräldrar ballar ur och får spel på sina barn ibland, och skriker och gormar och gör fel saker, är att det är dem man älskar så mycket som man kan bli så provocerad av. För om någon är knäpp på jobbet kan man oftast hantera det. Man brukar inte skrika eller gömma undan datorn för en kollega, medan man kan ta ifrån sitt barn en leksak och gömma undan den när tålamodet tryter.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^