Yrke: kranförare, bonde, biträdande förvaltningschef eller dagdrömmare

29 januari 2006 8:03 | Allmänt, Läser | 4 kommentarer
Det finns en otrolig överrepresentation av framförallt bönder i barnlitteratur och barn-tv. Jag menar, så där mycket bönder finns inte idag. Det är inte vad folk jobbar med. De flesta människor, vuxna och barn, känner nog inte ens en bonde.I alla fall om man inte bor på landet, och det är ju inte lika många som gör det nu för tiden. Fast jag känner ju bönder. I Våra Gårdars distriktsstyrelse finns ett par stycken. Och jag var kompis med ett par bonddöttrar i högstadiet, för eleverna som bodde på landet norr om Uppsala bussades in till min skola.

Vuxna i barnböckerna jobbar nästan alltid med traditionella yrken. Bönder och kranförare och sånt. Men det har väl en förklaring i barns fascination för maskiner. Traktorer, grävskopor och sopbilar är mer spännande än sammanträden eller telefonsamtal om man är tre år. För övrigt kunde jag inte så mycket om maskiner och fordon innan jag fick barn. Jag kallade allt för traktor eller lastbil, men det finns ju miljoner varianter, och alla barn vet vad en dumper, semitrailer, motorschaktvagn eller en hjullastare är.

I julklapp fick Viggo dock en bok som handlar om en man som inte har ett vanligt barnboksyrke. Den heter Farbror Dag Drömlund Dagdrömmare, är skriven av Anders Brundin och med Joanna Rubin Drangers otroligt fina illustrationer Dag jobbar som biträdande förvaltningschef på Statsverket. Han har högar med papper på sitt rum. Han tycker dock inte om sitt jobb, och dagdrömmer hela dagarna. En dag kommer chefen (kvinna för övrigt) in och undrar om han är klar med sitt kompletteringsberedningsförslagsutlåtande. Det är han inte, och sen säger chefen: Du har ju inte fått någonting gjort sen du började hos oss för sjutton år sen. Vi kan inte fortsätta så här längre. Tyvärr är jag tvungen att avskeda dig, Herr Drömlund. Otroligt roligt. Farbror Drömlund blir arbetslös, och tycker det är toppen, för då kan han dagdrömma ostört. Men sen när pengarna tar slut upptäcker han att det inte är så bra, för man dagdrömmer inget bra på tom mage. Men så får han jobb som dagdrömmare på Drömfabriken, så löser sig allting. Dag får drömma helknasiga saker hela dagarna.Viggo gillar den här boken jättemycket, och det gör jag också.

Fyra vassa tänder

29 januari 2006 6:44 | Allmänt | Inga kommentarer

Nu har den fjärde tanden brutit fram genom tandköttet på Klara, så nu har hon två uppe och två nere. Hon äter all möjlig riktig mat jättebra.

Och Viggo sov hela natten, ända til kvart i sex. Klara vaknade förstås några gånger på natten, men somnade om varje gång när jag hade ammat henne. Inget tvåtimmarspass mitt i natten med ungar som inte vill sova den här natten, alltså.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^