Couscous-sallad

14 januari 2006 22:48 | Allmänt | Inga kommentarer

Jag lagade couscous-sallad till middag. Det var länge sedan, men när jag slog upp receptet på morotskaka fanns det bredvid. Naturligtvis har jag modifierat receptet med åren. Så här gjorde jag den idag.

1 gul lök
1 msk olivolja
2,5 dl vatten
1/2 grönsaksbuljongtärning
2,5 dl couscous
3 tomater
200 g fetaost
100 g svarta oliver med kärnor
färsk basilika
svartpeppar
citronolja (olivolja smaksatt med citron)
balsamvinäger

Hacka löken och fräs den i litet olja i en kastrull så den blir genomskinlig. Slå på vattnet, lägg i buljongtärningen och koka tills tärningen löst sig. Dra av från plattan, häll i couscous-grynen och lägg på lock. Låt stå och dra cirka 5 minuter. Fluffa couscousen med en gaffel och häll i en skål. Blanda i tomater i tärningar, smulad fetaost, oliver, ganska mycket basilika grovt skuren och svartpeppar. Ringla över citronolja och balsamvinäger och blanda. Den är god både ljummen och kall.

Kompisarna

14 januari 2006 22:17 | Allmänt | Inga kommentarer

Nu har Klara äntligen somnat. Bo hade ju fått in så bra rutiner för henne under veckan, men det blev rubbat av att det blev strömavbrott i natt och hon var vaken en timme. När alla till sist hade somnat om sov vi till klockan var över åtta, och det är mycket senare än vanligt. Sedan fick jag henne inte att sova middag på förmiddan förrän det närmade sig lunchtid, och när mina kompisar var här var det svårt att få henne att somna på eftermiddan. Det blev sen middagslur. Hon somnade faktiskt en gång tidigare ikväll, men efter en kvart stod hon i sängen och kvittrade.

Mina kompisar från gymnasiet var här alltså. Det var Helén, Elisabeth, Anna och Eva den här gången. Fast Eva hade missat att vi hade flyttat, och sprang in i varenda trappuppgång på Tiundagatan och kollade efter Kokk. Nåväl, hon kom rätt till slut. Bo skulle åka och handla på Coop Forum, IKEA och Bauhaus, och han tog med sig Viggo, för förra gången kompisarna var här ville han bara att de skulle följa med ner i källaren och bygga järnväg. Nu visade det sig att både Elisabeth och Anna hade med sig sina barn, så det var ju synd att jag skickat iväg Viggo. De kom hem till slut i alla fall, så Viggo hann träffa dem.

Och åsa har frågat vad det blev för fika. Jag bakade citronpaj och morotskaka. Jag tänkte först att det kanske skulle bli för mycket med båda, men det var ju tur att jag lade ner tid på att baka morotskakan också när vi blev så många, istället för att hinna städa ordentligt.

Nattsvart

14 januari 2006 10:28 | Allmänt | 1 kommentar

I morse vid fyratiden blev det stort strömavbrott i Uppsala, som varade ett par timmar. Jag vaknade av att det var nån av de sladdlösa telefonerna som saknade kontakt med sändaren, eller vad det heter, så att den började pipa. Jag buffade på Bo, så fick han springa runt i huset och fixa saker. Jag vågade inte lämna Klara i stora sängen, om hon skulle vakna och krypa över kanten. För oss märks det rätt tydligt om det blir strömavbrott på natten, för vi har småbelysning tänd i flera rum på övervåningen för barnens skull. Naturligtvis vaknade Klara i Uppståndelsen, och hon var vaken minst en timme innan jag fick henne att somna om. Mitt i strömavbrottet vaknade Viggo också, och var rädd i mörkret. Han fick komma till vår säng och sova.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^