Tillbaka på Delikatessingen

12 augusti 2008 12:40 | Allmänt | Kommentering avstängd

Vi äter vår vanliga lunchglass i espressokopp. Jag tog vit choklad-knäck.

DSC03779.JPG

Om kvinnors och mäns kroppar i konsten

12 augusti 2008 0:26 | Allmänt, Konst, Tittar på | Kommentering avstängd

En tanke som jag har funderat på i flera månader nu och blivit påmind om i olika sammanhang poppade återigen upp i mitt huvud på Walemarsudde igår. Vi såg också jubileumsutställningen med ett urval av museets samling av måleri.

Eftersom Prins Eugen samlade framför allt på samtida svenskt måleri är det mycket tidigt 1900-tal. Till exempel några målningar av Eugène Jansson. Hans målning Atleter från 1912 är ett exempel på det jag funderar kring. På målningen håller en naken man på att gymnastisera. En annan naken man står och tittar på.

Det är ganska vanligt i konst från det tidiga 1900-talet att se den här typen av motiv, både i skulpturer och måleri. Nakna män som företrädesvis gymnastiserar, gärna ihop eller studerande varandra. Det hör ihop med den strömning av intresse för friluftsliv och naturism som låg i tiden. Och jag för min del får homoerotiska assocciationer av det. Så tänker jag på det motiv som är så mycket vanligare genom konsthistorien. Nakna kvinnor. Ofta passiva. Men jag får inte alls alltid erotiska assocciationer av nakna kvinnor i konsten. Jag tänker på att det i båda fallen oftast är män som är konstnärerna. Män som betraktar och skildrar nakna kroppar. Vi är så vana vid nakna kvinnokroppar i konsten, så dem reflekterar vi inte över. Det är bara nakna kvinnor som ligger i en säng, sitter i en soffa eller kanske badar. Bara vackra kroppar som det är självklart att avbilda. Men om det är nakna män lägger jag in en mycket starkare sexuell underton i konstverket. Och så detta ständiga gymnasitiserande, som att det är något som behövs för att rättfärdiga att skildra en naken manskropp.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^