Dagens kopp och tekanna: Collection från Höganäs

4 augusti 2008 20:51 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Dagens tekanna, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

dsc03585.jpg

dsc03587.jpg

Eftersom jag är i Öregrund finns det ju en hel del koppar att blogga om härifrån, till exempel Collection från Höganäs. Mamma och pappa har kopparna och tekannan i antracitgrå glasyr, som de har fått av mig och mina syskon.

Collection från 1990 är formgiven av Marie-Louise Hellgren. Jag tycker mycket om känslan i den matta glasyren. Den är skön mot händerna. Dessutom är jag väldigt svag för just den nyansen. Jag tycker mycket om olika nyanser av grått, men särskilt den där antracitgrå. Just den här Höganäsmuggen har en mycket fin och behaglig form, med perfekt rundning på kanten så att den är så skön att dricka ur. Andra muggar från Höganäs nuvarande produktion tycker jag är mycket tristare och inte alls lika behagliga. Framför allt känns Clubmuggen uttjatad. Vad som kanske är mindre praktiskt med Collection är träfatet. Snyggt när det är nytt, visst. Skön känsla med ett träfat, och man kan ha det som lock till muggen. Sånt gillar jag. Litet i Hertha Bengtsons eller Marianne Westmans anda med flera funktioner. Men tyvärr blir träfaten ganska fort fula och skavda av fukt. Och namnet Collection, hur fult och trist är inte det.

Tekannan finns inte i produktion längre. Den har fin form och är rymlig, vilket är bra, men den är också som en följd av storleken i kombination med godset ganska tung. Den där typen av bambuhanddtag är bra på det sättet att det inte blir varmt på samma vis som vanliga handdtag, men jag tycker ändå att de är opraktiska när man ska diska kannan.

Malin om Signe

4 augusti 2008 18:50 | Allmänt, Formgivning och arkitektur, Läser | Inga kommentarer

Vad trevligt det var att sätta sig i kökssoffan i morse och läsa Malins recension i DN om Signe Persson-Melin-utställningen på Waldemarsudde. Och senare kom ett sms från Malin som ville träffas. Så nu kommer hon och hälsar på här i Öregrund nu på torsdag. Det ser jag fram emot.

På fyrskeppet

4 augusti 2008 18:29 | Allmänt, Bilder | Inga kommentarer

Även om vädret inte är något vidare var vi på promenad ner till hamnen och fyrskeppet i eftermiddags.

dsc03568.jpg

dsc03569.jpg

dsc03570.jpg

dsc03571.jpg

dsc03572.jpg

dsc03575.jpg

dsc03577.jpg

I väntan på stormen

4 augusti 2008 16:58 | Allmänt, Tittar på | Inga kommentarer

Här ute i Öregrund blåser det ostlig vind. Inte så farligt än så länge, men stormen kommer nog. Regnade gjorde det igår, men inte idag. Bara gråväder.

Huvudvärken ville inte ge med sig igår. Jag sov middag ett tag, men inte förrän sent på kvällen var värken borta. Låg i sängen och tittade på Woody Allen-film, Match Point, som jag så klart inte riktigt hade sett klart när Klara vaknade och kom in till mig och somnade om.

Skönt att vara här och ta det lugnt, gå ner till tvättstugan och duscha i evigheter medan jag lyssnar på radio och sånt.

Barnen har just varit ute med min mamma och tagit upp potatis och morötter. Snart är det middag. Nu vill Viggo att jag ska följa med och titta på något i trädgården.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^