Jag stänger ute omvärlden

10 april 2008 11:23 | Allmänt, Bilder | 3 kommentarer

I korridoren utanför mitt rum borras det för fullt, och mina kollegor i rummen intill spelar musik för att överrösta. Man kan bli tokig för mindre. Tur att jag har min iPod. Jag stänger ute omvärlden och jobbar på. Men nyss försökte jag hjälpa en forskare per telefon. Det var inte så lätt.

dsc00562.jpg

Jag bor på en leråker

10 april 2008 9:59 | Allmänt, Bilder | Inga kommentarer

som heter Uppsala. Uppsala är egentligen bara ett universitet, ett slott, en domkyrka och massa andra hus, många ritade av Gunnar Leche, som ligger utspridda på en leråker. Och därför ser mina skor ut så här när jag kommer till jobbet, trots att de var nyputsade när jag cyklade hemifrån.

dsc00560.jpg

Det är kopparna jag vill åt

10 april 2008 0:32 | Allmänt, Dagens kopp | 4 kommentarer

Vet ni vad? Jag längtar ut till mammas och pappas sommarstuga i Öregrund, där de bor nu under sommarhalvåret. Man kunde tänka att det var för att det är så fint där ute, för att jag vill se på vårblommorna och för att det kanske, kanske kunde vara vårsol och jag kunde sitta på förstutrappen och dricka te och få fräknar på min näsa. Och så är det ju, också. Men ärligt talat är det mest för att jag vill komma ut och fotografera koppar som finns där ute till Dagens kopp-serien. Idag var jag faktiskt också förbi mina föräldrars lägenhet här i stan och fotograferade några koppar, men det vet de inte om. Så, nu har jag erkänt. Det är kopparna jag vill åt.

Dagens kopp: Vinranka

10 april 2008 0:04 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

dsc00497.jpg

dsc00551.jpg

dsc00553.jpg

Flintgodsservisen Vinranka av Arthur Percy lanserades på världsutställningen i New York 1939, och blev en stor försäljningssuccé. Både modell och dekor var nya. Percy var en stor naturälskare, och tveksam till funktionalismens strama former. Modellen AO har istället svulstiga former inspirerade av nyrokoko och dekoren i koppartryck under glasyr är i form av en vinlövskrans. Den mest sålda varianten på dekor var flytande blå, och den tillverkades ända till 1969. Andra färger var röd och svart, och även ett kortlivat försök med grön, som aldrig kom i serieproduktion. Tillverkare var naturligtvis Gefle, där Arthur Percy var konstnärlig ledare.

Jag tror att jag tycker om servisen mest för att det var en av min mormors serviser, som jag har ätit på så många gånger. Numera har mina föräldrar mormors servis. Den är i flytande blå, men jag tycker egentligen att den röda och framför allt den svarta är mycket snyggare. Jag har två tekoppar i rött, och de är egentligen litet för små och för låga och vida. Man får dricka teet snabbt innan det kallnar. Men trevliga är de på något sätt, och så påminner de mig om mormor Anna Britas julkalas.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^