Min gamla och Viggos nya

27 april 2008 23:57 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Tidigare i veckan kom besked om vilken klass Viggo ska gå i när han börjar förskoleklass i augusti på Domarringens skola. Det är min gamla skola, där jag gick i låg- och mellanstadiet.

Viggo och jag tog en cykeltur dit idag och kollade läget och hade matsäck med oss. Skolan ligger väldigt vackert omgärdad av skogspartier, uppsalaåsen och ett egnahemsområde från 40-talet. Själva skolan är också otroligt fin, ritad av tidigare stadsarkitekten Gunnar Leche, som var litet av en pionjär inom arkitekturen med sina tankar om att utgå från barns behov av lekmiljöer när man skapade nya områden. Han anpassade även arkitekturen efter terrängen och miljön på ett fint sätt. Nu är skolan utbyggd flera gånger, men man har tagit stor hänsyn till den ursprungliga arkitekturen. Domarringen projekterades 1945-1946 och invigdes 1948.

dsc00979.jpg
Viggo på väg över sin skolgård

dsc00982.jpg
Viggo framför ingången där han ska börja skolan

dsc00984.jpg
Viggo hoppar hage. Där ni ser pergolan låg tidigare paviljongen där jag gick i lågstadiet. Den var tänkt som tillfällig, men fanns i bra många decennier. Viggos nya skolgård är alltså min gamla, men Viggo kommer att ha sitt klassrum i en nybyggd del av skolan.

dsc00993.jpg
Skolan uppifrån rullstensåsen

dsc00995.jpg
Matsalen, inte ritad av Leche som ni ser, men snygg såklart. Titta på takets lutning, de smala fönstrens placering och växlingen mellan tegelvägg och grå slät vägg. Byggnaden hänger även ihop med gympasalen, men den snackar vi inte om va. Där bakom finns galgbacken. När jag var liten pratades det om svarta damen som brukade stryka omkring där. Men det berättar jag inte för Viggo.

dsc00997.jpg
I den här flygeln gick jag i mellanstadiet. Klassrummen har altaner, utomhusklassrum! Paradisträden är så fina när de blommar senare på våren, och de små äpplena går faktiskt att äta.

dsc01005.jpg
Viggo och jag åt lunch utanför mitt gamla klassrum. Prickigkorvmackor och päron.

dsc01014.jpg
Här kan man se att Gunnar Leche inte var riktigt funktionalistisk i detaljerna. Notera att originalfönstren är bevarade. Bra.

dsc01022.jpg
Huvudingången på stora skolgården, men där gick aldrig jag. Snygga ekportarna är bevarade. Variationen i storlek och placering på fönstren ger fin rytm. Kombinationen i val av material tycker jag också om, och små detaljer som lek med mönster i teglet.

dsc01026.jpg
Trapphallen i huvudingången. Det var litet svårt att ta en bra bild genom fönstret i porten. Jag hade gärna velat komma in och gå upp och titta på taket högst upp och visa Viggo. Jag har nämligen för mig att det finns en stjärnhimmel målad där.

dsc01027.jpg
Klockan är nästan det finaste av allt, och titta på teglets mönster runt om.

dsc01031.jpg
Tillbaka på Viggos skolgård. Ser ni ansiktet innanför fönstret? Det är en väggmålning, men kanske svår att se för reflektionerna i glaset och leriga märken efter fotboll.

Det ska vara värt det

27 april 2008 19:33 | Allmänt, Bilder | Inga kommentarer

Om man ska äta sånt som är onyttigt ska det vara värt det, brukar jag tänka nu för tiden. Man ska välja med omsorg. Det är bra onödigt att stoppa i sig saker som bara är halvgoda och litet småtrista. Då kan man lika bra hoppa över. Men chokladmoussetårtan som jag åt i eftermiddags på Barista när jag fikade med Hanna var definitivt värd att äta.

dsc01034.jpg

Klorin för munnen

27 april 2008 11:34 | Allmänt, Bilder | Inga kommentarer

Nu har jag skrubbat rent badrum och ska hoppa in i duschen och skrubba rent mig själv. När jag står med Listerine i munnen framför badrumsspegeln tänker jag att det är som Klorin för munnen. Det ska vara den gröna. Den är starkast. Viktiga tankar man kan tänka en söndag.

dsc00970.jpg

Tror ni

27 april 2008 9:10 | Allmänt | Inga kommentarer

att jag höll mig vaken när jag gjorde ett nytt försök att kolla på Funny Face inatt? Nä.

Men nu har jag varit uppe med pigga barn och hängt tvätt och plockat ur diskmaskin och allt sånt där.

Här är det grått ute. Ska det inte vara sol idag också?

Jaja. Jag ska vara med barnen, jobba en del, simma, fika med Hanna på stan och så städa såklart. Det tar aldrig slut.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^