Min gamla och Viggos nya

27 april 2008 23:57 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Tidigare i veckan kom besked om vilken klass Viggo ska gå i när han börjar förskoleklass i augusti på Domarringens skola. Det är min gamla skola, där jag gick i låg- och mellanstadiet.

Viggo och jag tog en cykeltur dit idag och kollade läget och hade matsäck med oss. Skolan ligger väldigt vackert omgärdad av skogspartier, uppsalaåsen och ett egnahemsområde från 40-talet. Själva skolan är också otroligt fin, ritad av tidigare stadsarkitekten Gunnar Leche, som var litet av en pionjär inom arkitekturen med sina tankar om att utgå från barns behov av lekmiljöer när man skapade nya områden. Han anpassade även arkitekturen efter terrängen och miljön på ett fint sätt. Nu är skolan utbyggd flera gånger, men man har tagit stor hänsyn till den ursprungliga arkitekturen. Domarringen projekterades 1945-1946 och invigdes 1948.

dsc00979.jpg
Viggo på väg över sin skolgård

dsc00982.jpg
Viggo framför ingången där han ska börja skolan

dsc00984.jpg
Viggo hoppar hage. Där ni ser pergolan låg tidigare paviljongen där jag gick i lågstadiet. Den var tänkt som tillfällig, men fanns i bra många decennier. Viggos nya skolgård är alltså min gamla, men Viggo kommer att ha sitt klassrum i en nybyggd del av skolan.

dsc00993.jpg
Skolan uppifrån rullstensåsen

dsc00995.jpg
Matsalen, inte ritad av Leche som ni ser, men snygg såklart. Titta på takets lutning, de smala fönstrens placering och växlingen mellan tegelvägg och grå slät vägg. Byggnaden hänger även ihop med gympasalen, men den snackar vi inte om va. Där bakom finns galgbacken. När jag var liten pratades det om svarta damen som brukade stryka omkring där. Men det berättar jag inte för Viggo.

dsc00997.jpg
I den här flygeln gick jag i mellanstadiet. Klassrummen har altaner, utomhusklassrum! Paradisträden är så fina när de blommar senare på våren, och de små äpplena går faktiskt att äta.

dsc01005.jpg
Viggo och jag åt lunch utanför mitt gamla klassrum. Prickigkorvmackor och päron.

dsc01014.jpg
Här kan man se att Gunnar Leche inte var riktigt funktionalistisk i detaljerna. Notera att originalfönstren är bevarade. Bra.

dsc01022.jpg
Huvudingången på stora skolgården, men där gick aldrig jag. Snygga ekportarna är bevarade. Variationen i storlek och placering på fönstren ger fin rytm. Kombinationen i val av material tycker jag också om, och små detaljer som lek med mönster i teglet.

dsc01026.jpg
Trapphallen i huvudingången. Det var litet svårt att ta en bra bild genom fönstret i porten. Jag hade gärna velat komma in och gå upp och titta på taket högst upp och visa Viggo. Jag har nämligen för mig att det finns en stjärnhimmel målad där.

dsc01027.jpg
Klockan är nästan det finaste av allt, och titta på teglets mönster runt om.

dsc01031.jpg
Tillbaka på Viggos skolgård. Ser ni ansiktet innanför fönstret? Det är en väggmålning, men kanske svår att se för reflektionerna i glaset och leriga märken efter fotboll.

2 kommentarer

  1. Tänk vad stor och fin Viggo har blivit, det är ju inte KLOKT!

    Comment by Anna F — 2008-04-28 20:54 #

  2. Eller hur. Han är finaste killen i världen faktiskt.

    Comment by Kerstin — 2008-04-28 20:58 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^