Facit

2 april 2008 18:23 | Allmänt, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

För ett tag sedan bloggade jag om pappas gamla Halda som mamma hade hittat i källaren och jag fått. Men efter litet funderande kom jag på att även om den är väldigt fin var det ju inte den som pappa hade under min uppväxt och använde tills han skaffade dator (1987?). Jag minns tydligt att det var en ljust gråblå Facit. Det sa jag till pappa, men det kom inte han ihåg. Konstigt att en gammal journalist som inte har gjort annat än att hamra på tangenterna inte minns sitt arbetsredskap. Nu har jag hittat en bild på en likadan Facit. Kolla här pappa och alla ni andra. Visst är den snygg? Mycket snygga tangenter!

Dagens kopp: Spisa Ribb

2 april 2008 18:00 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

dsc00313.jpg

Prunus presenterade jag häromdagen, och Spisa Ribb är en annan Stig Lindberg-dekor på samma koppmodell, LI.

Till H55-utställningen lanserade Stig Lindberg och Gustavsberg något nytt, den flamsäkra serien Terma i materialet Novarlit. Man ville bort från garnityrtänkandet, att ha en hel servis för tolv personer där allt såg likadant ut. Istället tänkte man sig styckedelsserviser, som gick att kombinera på olika sätt. Till den bruna Termaserien med ugnseldfasta och flamsäkra delar som kunde användas både för tillagning och servering hade Lindberg skapat Spisa Ribb, en servis som skulle passa ihop, men där vissa delar gjordes i flintgods och andra i benporslin utifrån funktion. Just kopparna är i benporslin.

Spisa Ribb har en dekor som är koppartryckt i svart, och med ett handmålat brunt band som knyter an till den helbruna Termaserien. Den tillverkades 1955–1974.

Själv skaffade jag mina första koppar alldeles efter gymnasiet, när jag bodde i kollektivet på Vindhemsgatan med Elisabeth, Malin och Eva. Jag tycker att de är så hemtrevliga, men föredrar nog Prunus för att de är mer ovanliga.

Grått och tidigt

2 april 2008 6:35 | Allmänt | Inga kommentarer

Så. Nu åker tåget. Det är grått och regnet hänger i luften. Försökte hinna med 7.00-tåget, men det fick bli nio över istället. Det kom en stor lastbil i min väg när jag sprang från cykeln till tåget, och det fanns inte med i min morgonplan. Inte heller fanns det med i min plan att ha ett möte 8.30, men det blev jag kallad till sent igår eftermiddags. Inte ”kan du komma trots kort varsel”, utan ”be there”. Jag var tvungen att fråga om det var ett aprilskämt, men det var det inte. Jaja. Jag kommer. Det blir många möten idag.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^