Dialog en sen lördagseftermiddag

12 april 2008 17:43 | Allmänt | Inga kommentarer

Jag: Men ni kan inte leka i Klaras rum just nu, jag måste städa klart här.

Viggo: Men det är ju inget kul.

Jag: Nä, just det. Det är inte så himla kul alltid.

Dagens kopp: Engelsk rosenknoppsdekor från Tuscan

12 april 2008 11:46 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

dsc00536.jpg

Rosenknoppsdekor är egentligen långt ifrån min stil, men de här kaffekopparna finns det några stycken av i mina föräldrars köksskåp. Jag minns dem från min barndom, men inte att de brukade användas särskilt ofta. Men de måste ha använts, för de är nötta på guldranden. Kantstötta är de däremot inte, men de är ju av benporslin.

dsc00548.jpg

Jag vet egentligen ingenting om de här kopparna. De är stämplade Tuscan fine english bone china Made in England, och jag har hittat en engelsk webbsida som redovisar olika stämplar. Enligt den ska kopparna vara tillverkade någon gång mellan 1947 och 1972. Jag gissar att kopparna är sent 60-tal. Mamma eller pappa kanske kommer ihåg när de är inköpta, eller om ni fick dem i present. Själva formen är ju rak och stram, och det faktum att stjälkar och blad är ljusgrå känns också 60-tal. Rosenknoppsmönstret med gulddetaljer är ett annat 60-tal än designklassikernas och Den goda smakens.

Jag minns i vilket fall att jag tyckte att kopparna var sagolikt fina när jag var liten. På något sätt påminner de om en dockservis. Idag tycker jag att mönstret påminner om de skjortor som min pappa brukade ha när jag var liten. De hade ofta småblommiga mönster.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^