Dagens kopp: Engelsk rosenknoppsdekor från Tuscan

12 april 2008 11:46 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

dsc00536.jpg

Rosenknoppsdekor är egentligen långt ifrån min stil, men de här kaffekopparna finns det några stycken av i mina föräldrars köksskåp. Jag minns dem från min barndom, men inte att de brukade användas särskilt ofta. Men de måste ha använts, för de är nötta på guldranden. Kantstötta är de däremot inte, men de är ju av benporslin.

dsc00548.jpg

Jag vet egentligen ingenting om de här kopparna. De är stämplade Tuscan fine english bone china Made in England, och jag har hittat en engelsk webbsida som redovisar olika stämplar. Enligt den ska kopparna vara tillverkade någon gång mellan 1947 och 1972. Jag gissar att kopparna är sent 60-tal. Mamma eller pappa kanske kommer ihåg när de är inköpta, eller om ni fick dem i present. Själva formen är ju rak och stram, och det faktum att stjälkar och blad är ljusgrå känns också 60-tal. Rosenknoppsmönstret med gulddetaljer är ett annat 60-tal än designklassikernas och Den goda smakens.

Jag minns i vilket fall att jag tyckte att kopparna var sagolikt fina när jag var liten. På något sätt påminner de om en dockservis. Idag tycker jag att mönstret påminner om de skjortor som min pappa brukade ha när jag var liten. De hade ofta småblommiga mönster.

2 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

  1. De här kopparna var mammas, inte mina. Hon kanske vet varifrån de kommer och när hon skaffade dem. Fast just nu är hon ute i trädgården.

    Den skjorta jag tror du främst tänker på är en med varmt mörkbrun botten och små, fina blommor i ljusare nyanser. Jag hade den tills den var utnött.

    Comment by Enn Kokk — 2008-04-12 12:21 #

  2. Jag tror att jag köpt dem själv någon gång kring 1960 i en affär i Uppsala. Men jag har ingen riktigt klar minnesbild. Jag hade också en likadan hög, smal kopp, som var min älsklingskopp – tröstekopp. Jag använde dem vid särskilt högtidliga tillfällen till kaffe, kanske med vispgrädde och kanel, till efterrätt, paj eller tårta. Eller när någon riktigt god vän kom på besök.

    Pappas småblommiga skjortor fick ha av mig.

    Comment by Birgitta Dahl — 2008-04-12 17:17 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^