Dagens kopp: Vinranka

10 april 2008 0:04 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

dsc00497.jpg

dsc00551.jpg

dsc00553.jpg

Flintgodsservisen Vinranka av Arthur Percy lanserades på världsutställningen i New York 1939, och blev en stor försäljningssuccé. Både modell och dekor var nya. Percy var en stor naturälskare, och tveksam till funktionalismens strama former. Modellen AO har istället svulstiga former inspirerade av nyrokoko och dekoren i koppartryck under glasyr är i form av en vinlövskrans. Den mest sålda varianten på dekor var flytande blå, och den tillverkades ända till 1969. Andra färger var röd och svart, och även ett kortlivat försök med grön, som aldrig kom i serieproduktion. Tillverkare var naturligtvis Gefle, där Arthur Percy var konstnärlig ledare.

Jag tror att jag tycker om servisen mest för att det var en av min mormors serviser, som jag har ätit på så många gånger. Numera har mina föräldrar mormors servis. Den är i flytande blå, men jag tycker egentligen att den röda och framför allt den svarta är mycket snyggare. Jag har två tekoppar i rött, och de är egentligen litet för små och för låga och vida. Man får dricka teet snabbt innan det kallnar. Men trevliga är de på något sätt, och så påminner de mig om mormor Anna Britas julkalas.

1 kommentar »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

  1. Oj, häftigt att se mormors tallrik – jag tror att jag egentligen mest tycker om dem för att jag tänker på mormors kalas. För man fick ju inte äta på dem till vardags.

    När jag och P gifte oss fick vi rådet att tala om vilket porslin vi ville ha – P visste genast: Rörstrands ”Ostindia”, för det de haft på landet när han var liten. Jag gillar terrinerna, mjölkkannan och de andra delarna med små blå knoppar på.

    Comment by Anna-Karin — 2008-04-10 20:54 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^