Tips till Lydia

30 juli 2008 1:56 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

Jo, Lydia. Om du har några stålars över tycker jag att du ska tjacka de här svarta skorna från By Marlene Birger, med röd platå och klack. De skulle matcha din garderob. Och toppen mot ryggskott. Kanske inte att gå i, men tänk vad glad man blir av dem.

dsc03476.jpg

Dagens tekanna: Musselmalet

30 juli 2008 1:20 | Allmänt, Bilder, Dagens tekanna, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

dsc03473.jpg

Självklart måste jag starta serien om tekannor med min egen första, den som jag fick i studentpresent. Det är alltså Musselmalet från Kongelige Dansk, ett porslin med kinesisk förlaga som började tillverkas i Danmark 1775. Den är handmålad med dekor under glasyr.

Jag tycker om formen därför att den inte är klotrund eller som en tillpressad glob, utan litet bulligare upptill och smalare i basen. Det ger ett nättare uttryck. Böjen på pipen är också fin och perfekt att hälla ur. Och den knasiga knoppen i form av en svamp och snigeln på handdtaget. Det trodde ni kanske inte att jag gillade efter allt 50-talsporslin. Snigeln skänker dessutom en funktion. Det är otroligt stadigt och säkert grepp i handtaget, man kan inte halka.

Eftersom det är ett tämligen dyrbart porslin har mina kompisar som serverats te ur den här kannan till vardag och fest ibland varit nervösa när de ska hälla ur den. Men porslin är till för att användas. Vad skänker det för glädje undanställt i ett skåp? Och än har den inte gått sönder. Välkomna hem till mig på te nån gång.

Dagens kopp: Musselmalet

30 juli 2008 1:20 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | Inga kommentarer

dsc03466.jpg

I måndagskväll var vi på middag hos Kjell och Görel på Geijersgatan. Kjell är min mammas kusin. Mina sysslingar Ylva och Åsa var också där. Den mycket trevliga kvällen innehöll förutom god mat och gott samtal i trädgården, husesyn i nyrenoverade huset (mycket bra val av bänkskivor, Virrvarr!) pianospel och lek i lekparken, även kaffe och te ur musselmalet-koppar, vilket föranleder mig att blogga om dem.

Nu drack jag ju te ur en kaffekopp, men de är ändå trevliga att dricka ur. Lagom tjockt gods. Skönt grepp i örat. Och så tänker jag på den finfina danska tv-serien Matador när jag dricker ur koppen. Musselmalet från Kongelige Dansk är ju en dansk klassiker från 1775, och som naturligtvis figurerade i den tv-serien och många andra bra danska tv-serier. Ja, jag är ganska svag för danska tv-serier som utspelar sig under flera decennier av 1900-talet, och det finns några.

Men min personliga relation till Musselmalet är egentligen inte kopparna, utan tekannan. Vad passar därför bättre än att starta en till porslinsserie här på bloggen, nämligen Dagens tekanna. Men herre gud, tänker ni som redan har tänkt att hur många koppar kan hon ha? Dagens tekanna? Det har hon väl ändå inte flera av. Joho då. Klart att jag har. Vänta bara och se.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^