Dagens tekanna: Musselmalet

30 juli 2008 1:20 | Allmänt, Bilder, Dagens tekanna, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

dsc03473.jpg

Självklart måste jag starta serien om tekannor med min egen första, den som jag fick i studentpresent. Det är alltså Musselmalet från Kongelige Dansk, ett porslin med kinesisk förlaga som började tillverkas i Danmark 1775. Den är handmålad med dekor under glasyr.

Jag tycker om formen därför att den inte är klotrund eller som en tillpressad glob, utan litet bulligare upptill och smalare i basen. Det ger ett nättare uttryck. Böjen på pipen är också fin och perfekt att hälla ur. Och den knasiga knoppen i form av en svamp och snigeln på handdtaget. Det trodde ni kanske inte att jag gillade efter allt 50-talsporslin. Snigeln skänker dessutom en funktion. Det är otroligt stadigt och säkert grepp i handtaget, man kan inte halka.

Eftersom det är ett tämligen dyrbart porslin har mina kompisar som serverats te ur den här kannan till vardag och fest ibland varit nervösa när de ska hälla ur den. Men porslin är till för att användas. Vad skänker det för glädje undanställt i ett skåp? Och än har den inte gått sönder. Välkomna hem till mig på te nån gång.

3 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

  1. Otroligt snygg! Jag är svag för roliga detaljer som dessutom fyller en funktion, mer sånt till folket!

    Comment by Robert — 2008-07-30 10:11 #

  2. Och vad gäller gå-sönder-risken så verkar den vara minimal vad gäller Kgl. Dansk, det är ju hysteriskt bra kvalitet!!!

    Comment by Anders Ringnér — 2008-10-05 15:27 #

  3. Bra kvalitet lönar sig. Billigt skräpporslin är bara dumt. För att inte tala om fult.

    Comment by Kerstin — 2008-10-05 23:53 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^