Min finaste Hertha

14 december 2008 23:37 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Ni som följer mina dagens kopp-inlägg med intresse vet att jag håller Hertha Bengtsons Blå Eld-kopp som kopparnas kopp. Men allra finast av allting av Hertha som jag äger, och av allt keramiskt gods som finns här hemma, är ändå den här unika kannan, handgjord av Herthas händer! Eftersom den just nu står framme i vardagsrummet med enris i tänkte jag passa på att blogga om den.

Kannan hittade jag på en av dessa oändliga loppisrundor i början av 90-talet tillsammans med Fröken Blomma, Maria L (fast då var hon ju Maria E). Den fanns på ett av de bästa ställena, antikaffären på Geijersgatan som jag glömt namnet på, och som låg alldeles nära Viktoriagatan där Maria bodde. Innehavaren, som förresten hette Kersti, var själv mycket förtjust i kannan och inte helt säker på att hon ville sälja kannan. Men jag och Maria hörde till hennes stammisar, så hon visste vem hon sålde till och att jag skulle vårda den ömt, och jag fick köpa den.

Så fint det är med kombinationen av matt brun och blank blå litet transparent glasyr. Liksom på Blå Eld och Rosmarin har hon arbetat med reliefmönster. Ibland tycker jag att mönstret föreställer kottar, ibland tänker jag på hyacintknopprar.

dsc04990.jpg

dsc04992.jpg

Första skivorna

14 december 2008 23:01 | Allmänt, Bilder, Lyssnar på | Kommentering avstängd

I den gamla stereo- och tv-möbeln fick vinylspelaren visserligen också plats, men det var knappt. Och när det är krångligt att använda den blir det inte av. Men nu med nya sideboardet står den rymligt, så nu kommer jag nog att spela vinyl mera igen. Plockade fram de två första egna skivorna som jag fick när jag var liten, och som jag hade önskat mig, om man bortser från barnskivor då. De här skivorna spelade jag mycket! Två Motown-skivor. Billy Prestons Late At Night och Supremes 20 Super Hits.

Vilka var era första skivor?

dsc05004.jpg

Den ultimata stereo- och tv-möbeln

14 december 2008 22:45 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 5 kommentarer

Vilken skönhet! Vad glad jag är att jag lyckades köpa det här sideboardet på Tradera för ett tag sedan. Nu i veckan kom också de nya högtalarna som jag hade beställt på hifi-klubben. (Jag köpte via webbshopen för att slippa gå tillbaks till butiken och köpa av knäppa killen som tror att man måste ha snopp för att välja högtalare.) Så i eftermiddag har jag gjort i ordning allting. För att kunna använda sideboardet för alla apparater var jag tvungen att göra några öppningar på baksidan för alla sladdar, så jag fick borra och såga litet. Och sedan koppla ihop allting igen, och alla sladdar går inne i skåpet och på baksidan, så att det bara behövs en sladd som går ut till väggkontakten. Man tar helt enkelt fördelningsdosan och har den inne i skåpet. Ingen härva av sladdar på golvet under!

Sideboardet är Børge Mogensens Øresund. Möbelserien formgavs 1955, och just det här sideboardet helt i teak är tillverkat 1959. Det är så otroligt snyggt med sina skjutluckor och lådraden. En av lådorna är dessutom inredd för att ha bordssilver i, med grön filtklädd insats som går att lyfta ur. Det låg till och med kvar en kniv i en av skårorna. Skjutdörrarna är ju ultimata när vi har stereon och dvd-spelaren där inne. Bara att skjuta åt sidan när man använder den och vill använda fjärrkontrollerna, men man slipper en vanlig lucka som är i vägen när den är öppen. Och när den inte används döljs allt och skyddar mot damm.

dsc04994.jpg

dsc04973.jpg

dsc04995.jpg

dsc04997.jpg

dsc04998.jpg

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^