Händelser kring ett torg

23 oktober 2010 20:16 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Så kallas fontänen på Vaksala torg som Klara tycker så mycket om. Och visst är den fin? Det finns så mycket att titta på. Skulptören heter Axel Wallenberg. Den är en gåva till Uppsala stad av Anders och Lisa Diös, på ett ställe finns inskriptionen Till Tycho Hedén och snett under Frihet, jemlikhet (sic), broderskap.

Med Klara som sällskap

23 oktober 2010 18:05 | Allmänt, Bilder | 2 kommentarer

Idag fick jag sällskap av Klara ner på stan, så då tog vi bussen. En sväng på Vaksala torg. Bara halvfullt med loppis på torget nu när det börjar bli så kallt. Köpte inget där. Klara ville som vanligt kolla noga på fina fontänen Händelser kring ett torg. Hon älskar den. Det kommer ett särskilt inlägg om den. Så gick vi ett nödvändigt ärende och sedan ville Klara gå och äta glass på Landings. Själv valde jag mockabakelse så klart. Sist en sväng in på Myrorna på Kungsängsgatan på väg till bussen, och där hittade jag ett fint pussel som kommer i särskilt inlägg. Mer behövs inte för att Klara ska tycka att det är toppen. Inte för mig heller.

En kopp te för Helmer Ringström

23 oktober 2010 17:56 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Inga kommentarer

Läste på Femtiotalsjakten att Helmer Ringström har dött. Ännu en fantastisk formgivare som gått ur tiden. Tar fram en av mina tekoppar med Helmer Ringström-dekor, fina Gavott, och dricker ur medan jag lägger pussel.

Dagens tekanna: De mjuka formernas servis med Grå ränder

23 oktober 2010 9:17 | Allmänt, Bilder, Dagens tekanna, Formgivning och arkitektur | 6 kommentarer

Vet ni vad jag fick bara så där, när jag var nere hos min kompis Helena i Höör för två veckor sedan? Jo, en Grå ränder-tekanna! Den stod undanställd i ett skåp, och jag sa entusiastiskt att ”Har du en Grå ränder? Den måste vi använda i helgen!”, och då sa Helena att jag kunde få den för att hon ändå aldrig använde den. Så nu har jag både en tekanna och en tekopp.

Wilhelm Kåge formgav De mjuka formernas servis (WB) för Gustavsberg 1938. Den tillverkades med många dekorer, men Grå ränder blev storsäljaren och var i produktion 1945-1969.

Kannan är faktiskt fantastiskt funktionell och behaglig att hålla i och hälla ur. Den har en liten skåra längst ut, som gör att den inte droppar det minsta när man häller ur den. Stor öppning som gör den lätt att diska ur är också bra. Och visst gör den skäl för benämningen de mjuka formernas servis med sin klotrunda form.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^