Dagens tekanna: De mjuka formernas servis med Grå ränder

23 oktober 2010 9:17 | Allmänt, Bilder, Dagens tekanna, Formgivning och arkitektur | 6 kommentarer

Vet ni vad jag fick bara så där, när jag var nere hos min kompis Helena i Höör för två veckor sedan? Jo, en Grå ränder-tekanna! Den stod undanställd i ett skåp, och jag sa entusiastiskt att ”Har du en Grå ränder? Den måste vi använda i helgen!”, och då sa Helena att jag kunde få den för att hon ändå aldrig använde den. Så nu har jag både en tekanna och en tekopp.

Wilhelm Kåge formgav De mjuka formernas servis (WB) för Gustavsberg 1938. Den tillverkades med många dekorer, men Grå ränder blev storsäljaren och var i produktion 1945-1969.

Kannan är faktiskt fantastiskt funktionell och behaglig att hålla i och hälla ur. Den har en liten skåra längst ut, som gör att den inte droppar det minsta när man häller ur den. Stor öppning som gör den lätt att diska ur är också bra. Och visst gör den skäl för benämningen de mjuka formernas servis med sin klotrunda form.

6 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

 1. Åh, vilken underbar vän du har. =) Fint av henne att ge den kannan till dig. Koppen blev mycket vackrare med tekannan =)

  Comment by Clinen — 2010-10-23 9:55 #

 2. Tekannan är fantastisk, hela servisen är det också. Den är så lagom, praktisk, snygg och anpassningsbar. Det är bara synd att den inte finns i mitt porslinsskåp. Än.

  Comment by Daniel — 2010-10-23 11:00 #

 3. @Clinen Hon är en underbar vän alldeles oavsett, men det känns extra fint med tekannan för att jag fått den av henne. Hon är faktiskt min äldsta vän som jag fortfarande umgås med. Vi har känt varann sen vi var sju år!

  @Daniel Det är i sanning synd. Gör något åt det!

  Comment by Kerstin — 2010-10-23 19:59 #

 4. Jag fick assietter, thekoppar+fat, gräddkanna o sockerskål gratis från mitt gamla jobb. De skulle SLÄNGA detta och jag var då snabb att plocka på mig allt. Gav den sen vidare till svägerska o mor.

  Comment by Gila — 2010-10-23 23:20 #

 5. Vilka galningar, men vilken tur för dig!

  Comment by Kerstin — 2010-10-24 9:48 #

 6. […] Grå ränder i De mjuka formernas servis av Wilhelm Kåge från Gustavsberg […]

  Pingback by Kerstin Kokk » Man kan inte ha för många tekannor — 2012-03-06 16:55 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^