Foton från förr: Några bilder från farmors och farfars hus, sent 50-tal

11 juli 2010 23:00 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Foton från förr | 3 kommentarer

Tyvärr är många av bilderna i Mattis fotoalbum inte daterade, men jag gissar att det här är sent 50-tal.

Nu har pappa skrivit en kommentar till bilderna på sin blogg. Läs! Han gissar för övrigt att det är påsken 1958.

Först en bild på pappa, farmor, Mikko, farfar, Matti.

Matti och Mikko spelar schack.

Farmor läser bok.

Matti läser Hemmets veckotidning.

Mikko läser Kalle Anka.

Vattenrutschkana i trädgården

11 juli 2010 18:49 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Gissa om barnen har lekt med den? Klara hade en kompis här hela eftermiddagen också. Visserligen är jag inte särskilt fet om rumpan, men tyvärr är det bara barnrumpor som får plats att åka. Annars hade jag lekt Esther Williams. Nåja. Jag hade en trevlig eftermiddag med Ullie och Fia på altanen. Eftersom de dykte upp med 20 minuters varsel hann jag inte baka någon tårta, men bullar och småkakor hade jag förstås på lut för oväntade besök.

Dagens kopp: Koka brun av Hertha Bengtson

11 juli 2010 11:14 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Om Blå Eld är den Herthaservis som är mest populär och känd så är nog Koka den som varit otroligt vanlig som vardagsservis, och som alla känner igen. Den är så hederlig och bussig på något sätt, inte raffinerad som Blå Eld, Ceylon eller Rosmarin. Men naturligtvis finns en röda tråden i Herthas formgivning även där – reliefmönstret. Det ligger som ett band högst upp på koppen och längst ut på fatets bräm med ett färgat band över i blått eller brunt. Jämför Koka bruns reliefmönster med bilden längst ned på ett par vaser av Hertha. Faktum är att Koka även ska ha funnits i en enfärgad, skinande svart glasyr när Koka började produceras 1952, enligt Gunilla Marcus-Luboffs Den blå elden, som är en intervjubok med Hertha Bengtson från 1992. I den boken står det att Koka både med brunt band, blått band och helsvart började produceras 1952. Om man tittar i andra böcker blir man litet förvirrad. I Bengt Nyströms och Jan Brunius Rörstrand 280 år (2007) står det att Koka blå producerades 1956-1988 och Koka brun 1967-1981, och den svarta nämns inte. I Bo Gunnar Lindgrens Servisporslin (1962) står det olika årtal för olika delar av Koka, men på kaffekoppen står det att den är från 1961, modellen heter KA och är formgiven av C-H Stålhane och bara dekoren av Hertha Bengtson. Kan det vara så att Hertha ritade modell och dekor för de första delarna, men att kopparna kom senare och formgavs av Stålhane med Herthas dekor? Men om kaffekannan står det att den är från 1953 och sockerskålen och gräddkannan från 1961. Det skulle ju kunna vara så att alla serveringskärl formgavs av Hertha vid 50-talets början, i tidstypisk anda tänkta att kombinera med annat porslin att äta och dricka ur. Först senare tillkom tallrikar, koppar och annat.

Kvällsbad med picknick vid Valloxen

11 juli 2010 0:18 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

Kvällsbad och picknick vid Valloxen med Magnus, Maria, Helmer och Arvid var helt rätt första semesterdagen. Bad-mat-bad-fika-bad. För övrigt drömmer jag om att vara Esther Williams.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^