Estniskt surbröd

18 april 2009 20:44 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 1 kommentar

Äntligen orkade jag baka ut surdegen idag. Den hade stått i ganska många dar faktiskt, men jag orkade inte ta tag i det tidigare i veckan. Det gick bra ändå. Älskar smaken av råg och kummin.

dsc06005

Picknick på berget

18 april 2009 20:37 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 2 kommentarer

Ur picknickhinken packar vi upp prickigkorvmackor, småkakor och te. Härligt!

dsc05977

dsc05978

dsc05979

dsc05982

dsc05985

dsc05988

Dagens kopp: Groblad

18 april 2009 11:30 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

En känsla av behovet av en ny tekopp översvallade mig igår när jag åkte hem för att hämta barnen, och jag skyndade mig i solskenet till Söders gammalt & nytt som ligger på Kungsgatan nära stationen. Och där hittade jag en brun Groblad utan fat. Det fick duga för att stilla mitt behov, för Groblad har jag varit sugen på att skaffa ett tag. Faten är inte svåra att hitta, så det kan jag komplettera med någon annan gång.

Dekoren Groblad ritades av Barbro Löfgren-Örtendahl, och förekom liksom många andra dekorer från Uppsala-Ekeby Gefle på flera olika modeller. Just den här är i modell EF som tillverkades 1964–1973. Under vilka år just Groblad tillverkades vet jag inte. Fatet som saknas ska vara ett i helbrun glasyr. Modellen är alltså samma som jag skrivit om tidigare om blåbärskoppen och Gavott, och den är faktiskt väldigt trevlig och skön att dricka ur.

Dekoren tycker jag om för hur de fina stiliserade stänglarna är tecknade, och jag gillar den bruna och svarta dekoren mot vitt, även om jag mest eftertraktar den varianten med grön dekor. I blått finns den också. Jag vill ha en av varje förstås.

Och så tror jag att det spelar in att jag alltid har fascinerats av groblad, den riktiga växten alltså, för att den sägs stilla blod. Jag minns hur jag brukade plocka groblad ute i Öregrund när jag hade fått skrubbsår på knäna i barndomen, och det fick jag ju jämt när jag sprang omkring på bergknallarna runt sommarstugan.

Är det inte väldigt fint förresten med den bruna dekoren mot den ljusblå 50-talsduken?

dsc05968

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^