Dagens kopp: Gavott

17 mars 2009 23:32 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

dsc05631.jpg

Här om veckan när jag sov över hos min lillebror drack jag te ur trevliga Gavott från Gefle. Det är samma modell som farmorskoppen med blåbär på, EF. Faktum är att dekoren Gavott verkar finnas på tre olika modeller av koppar, EF, E och AU, och i fyra olika färgställningar, gult, grönt, rött och blått. Det är Helmer Ringström som har ritat dekoren.

Både E-modellen och AU-modellen är snyggare än EF, tycker jag, och passar bättre med den här dekoren från 1959, men AU från 1964 är ändå vardaglig och trivsam att dricka ur. Trots att den känns litet stadig och robust i formen är godset tunt, mycket tunnare än man kan få uppfattning att det är vid en första anblick. Och jag är ju rätt fixerad vid att kanten som läpparna möter inte ska kännas klumpig. Om jag skulle skaffa Gavott skulle jag välja den i E-modellen, som har samma mönster på fatet som på koppen.

1 kommentar »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

  1. Jag håller med, E-modellen är bäst att använda, jag har en sån på jobbet som tekopp!

    Jag glömde en modell när jag pratade med din bror, förutom de tre som du nämner finns den även i EA-modell, även den med den gula dekoren och ett enfärgat gult fat. Den modellen påminner om AU, men är lite rakare. Ta en titt om du vill se en bild:

    http://www.tallbacken.net/porslin/Gefle_EA.htm

    Vill du ha tag i en E-modell så har jag några stycken extra, bara att höra av dig! Jag har även en dublett av EA-modellen ifall du är sugen :-)

    Comment by Benny — 2009-03-18 23:09 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^