Nobelfesten har börjat

10 december 2006 20:45 | Allmänt | 1 kommentar

Vi sitter bänkade framför TV:n och följer Nobelfesten liksom tidigare år. I år spanar jag efter Åsa, som gör sin andra Nobelfest. Jag har sett hennes klänning i mobilen, och örhängens live. Hon har utlovat bilder på bloggen efter festen. Och jag hoppas verkligen att hon inte blev smittad av Viggos magsjuka igår.

Fina blomsterdekorationer på borden med höga snittblommor som amaryllis och liljor i år. Riktigt så tjusigt har vi inte här hemma. Men några vita och blå hyacinter och en vas med tacetter som Mathias och Åsa kom med igår.

Barnen åt plättar till middag som vi hade kvar i kylen, så kunde jag i lugn och ro laga coeur de filet provencale till mig och Bo, fast inte på oxfilé utan biff. När barnen har somnat ikväll ska vi göra apelsinglass med chokladrippel i glassmaskinen. Vi har tokmycket grädde i kylen eftersom jag inte hann göra glass åt gästerna igår innan Viggo blev sjuk. Vi hade glass åt barnen också, men Viggo ville inte ha. Han har inte lust på söta saker just nu.

Cykeltur

10 december 2006 17:34 | Allmänt, Bilder | 2 kommentarer

Jag tyckte att jag och Viggo behövde komma ut och få frisk luft. Jag frågade honom om han ville följa med ut till Röbo och plocka mossa till en dörrkrans. Jag sålde ju alla kransar som jag gjorde förut på julmarknaden, så vi har ingen till vår dörr. Viggo ville gärna följa med, men det visade sig att han nog var litet för trött egentligen. När han satt bakom mig på cykeln tyckte han det var skönt med frisk luft, men det lilla han fick gå i ett skogsparti var jobbigt. Även om han inte har kräkts något idag är han inte frisk ännu.

När vi kom hem låg han och Klara skavfötters i soffan och softade under ett täcke. Det väcker barndomsminnen. Just det där påslakanet fick jag och Matti varsitt när vi var små, och det hade vi alltid på julen av någon anledning. Det är ju inte juligt, utan blått och rosa 70-tals-storblommigt. Och skavfötters sov vi i kökssoffan ute på landet.

soffan

Adventsfika med knas

10 december 2006 12:36 | Allmänt | Inga kommentarer

Igår skulle ju några kompisar från jobbet komma hit på adventsfika. Eftersom vi har varit sjuka i omgångar sedan förra helgen hade jag inte hunnit baka och förbereda så mycket som jag tänkt under veckan. Jag hann i alla fall städa hela övervåningen inklusive att våttorka alla golven, och jag och Viggo bakade pepparkakor när Klara sov middag. Vi använder receptet på Tant Harriets pepparkakor från Vår kokbok. Det receptet innehåller både ingefära, kanel, kryddnejlika och kardemumma. Många pepparkakor innehåller bara de tre förstnämnda kryddorna, men jag tycker att detta är bästa receptet.

Vid tvåtiden kom Åsa och Mathias från Stockholm, och litet senare kom Lisa med Elias. Egentligen skulle vi ha varit flera, men en efter en har lämnat återbud under veckan. Fikabordet var inte så dignande som jag tänkt, men lussekatter, pepparkakor, clementiner, te, glögg och julmust fick räcka. Och så skulle jag göra hemmagjord glass med glassmaskinen medan de var där, men det fick förhinder av skäl som jag nu ska berätta om.

Redan vid lunch klagade Viggo över att han hade ont i magen, och åt inte så mycket trots att det var pasta och falukorv som han gillar. Jag tänkte att han hade ätit för mycket lördagsgodis. Ack, så fel jag hade. När gästerna kom var Viggo inte alls på solskenshumör, utan mer och mer hängig. Jag frågade om han mådde illa, men det sa han att han inte gjorde. Jag tog tempen, men han hade ingen feber. Han fick i alla fall lägga sig på sängen i sitt rum och lyssna på musik i mörkret, och somnade snabbt. Senare på eftermiddagen, medan gästerna fortfarande var kvar, kräktes han i sängen. Precis efter det, när jag hade duschat av honom och han hade fått rena kläder var han pigg, men snart klagade han över jättemycket ont i magen. Gästerna fick gå hem, och resten av kvällen fick han i sig litet vatten och bröd och kräktes i omgångar. Vi tog upp en madrass ur källaren och bäddade på golvet i vardagsrummet med plastad frotté. Tack för denna genialiska uppfinning! Där fick Viggo ligga och titta på barnprogram och senare Kalles klätterträd på DVD, med en hink bredvid sig.

På natten var han vaken ett tag med Bo och tittade på raketuppskjutningen. Jag hörde in till sovrummet där jag låg hur Viggo bubblade av skratt. Sedan sov han resten av natten, och på morgonen var det bra. Han har inte kräkts eller haft ont i magen sedan sent igår kväll. På morgonen drack han välling, och halv tio sa han att han ville ha riktig mat. Jag värmde rester av falukorv och pasta som han åt med god aptit. Det var ju faktiskt ganska lindrig magsjuka, även om det var jobbigt de få timmar som det varade. Så otroligt synd bara att det skulle hända precis när vi hade gäster. Hoppas att de inte blev smittade, särskilt lille Elias. Och synd att Viggo inte var sitt vanliga jag. Åsa som tycker att 4-åringar är i den roligaste åldern, och Viggo är ju verkligen en kul kille.

Nedkräka sovattiraljer som jag har tvättat igår:

3 kuddar
1 bäddmadrass
3 plastad frotté
3 underlakan

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^