Adventsfika med knas

10 december 2006 12:36 | Allmänt | Kommentering avstängd

Igår skulle ju några kompisar från jobbet komma hit på adventsfika. Eftersom vi har varit sjuka i omgångar sedan förra helgen hade jag inte hunnit baka och förbereda så mycket som jag tänkt under veckan. Jag hann i alla fall städa hela övervåningen inklusive att våttorka alla golven, och jag och Viggo bakade pepparkakor när Klara sov middag. Vi använder receptet på Tant Harriets pepparkakor från Vår kokbok. Det receptet innehåller både ingefära, kanel, kryddnejlika och kardemumma. Många pepparkakor innehåller bara de tre förstnämnda kryddorna, men jag tycker att detta är bästa receptet.

Vid tvåtiden kom Åsa och Mathias från Stockholm, och litet senare kom Lisa med Elias. Egentligen skulle vi ha varit flera, men en efter en har lämnat återbud under veckan. Fikabordet var inte så dignande som jag tänkt, men lussekatter, pepparkakor, clementiner, te, glögg och julmust fick räcka. Och så skulle jag göra hemmagjord glass med glassmaskinen medan de var där, men det fick förhinder av skäl som jag nu ska berätta om.

Redan vid lunch klagade Viggo över att han hade ont i magen, och åt inte så mycket trots att det var pasta och falukorv som han gillar. Jag tänkte att han hade ätit för mycket lördagsgodis. Ack, så fel jag hade. När gästerna kom var Viggo inte alls på solskenshumör, utan mer och mer hängig. Jag frågade om han mådde illa, men det sa han att han inte gjorde. Jag tog tempen, men han hade ingen feber. Han fick i alla fall lägga sig på sängen i sitt rum och lyssna på musik i mörkret, och somnade snabbt. Senare på eftermiddagen, medan gästerna fortfarande var kvar, kräktes han i sängen. Precis efter det, när jag hade duschat av honom och han hade fått rena kläder var han pigg, men snart klagade han över jättemycket ont i magen. Gästerna fick gå hem, och resten av kvällen fick han i sig litet vatten och bröd och kräktes i omgångar. Vi tog upp en madrass ur källaren och bäddade på golvet i vardagsrummet med plastad frotté. Tack för denna genialiska uppfinning! Där fick Viggo ligga och titta på barnprogram och senare Kalles klätterträd på DVD, med en hink bredvid sig.

På natten var han vaken ett tag med Bo och tittade på raketuppskjutningen. Jag hörde in till sovrummet där jag låg hur Viggo bubblade av skratt. Sedan sov han resten av natten, och på morgonen var det bra. Han har inte kräkts eller haft ont i magen sedan sent igår kväll. På morgonen drack han välling, och halv tio sa han att han ville ha riktig mat. Jag värmde rester av falukorv och pasta som han åt med god aptit. Det var ju faktiskt ganska lindrig magsjuka, även om det var jobbigt de få timmar som det varade. Så otroligt synd bara att det skulle hända precis när vi hade gäster. Hoppas att de inte blev smittade, särskilt lille Elias. Och synd att Viggo inte var sitt vanliga jag. Åsa som tycker att 4-åringar är i den roligaste åldern, och Viggo är ju verkligen en kul kille.

Nedkräka sovattiraljer som jag har tvättat igår:

3 kuddar
1 bäddmadrass
3 plastad frotté
3 underlakan

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^