Dagens kopp: Gavott

17 mars 2009 23:32 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

dsc05631.jpg

Här om veckan när jag sov över hos min lillebror drack jag te ur trevliga Gavott från Gefle. Det är samma modell som farmorskoppen med blåbär på, EF. Faktum är att dekoren Gavott verkar finnas på tre olika modeller av koppar, EF, E och AU, och i fyra olika färgställningar, gult, grönt, rött och blått. Det är Helmer Ringström som har ritat dekoren.

Både E-modellen och AU-modellen är snyggare än EF, tycker jag, och passar bättre med den här dekoren från 1959, men AU från 1964 är ändå vardaglig och trivsam att dricka ur. Trots att den känns litet stadig och robust i formen är godset tunt, mycket tunnare än man kan få uppfattning att det är vid en första anblick. Och jag är ju rätt fixerad vid att kanten som läpparna möter inte ska kännas klumpig. Om jag skulle skaffa Gavott skulle jag välja den i E-modellen, som har samma mönster på fatet som på koppen.

Snille och smak

17 mars 2009 21:12 | Allmänt | 2 kommentarer

Fantastiskt bra att Svenska Akademiens ordlista nu finns på nätet! Fast när jag sitter vid datorn hemma och på jobbet fortsätter jag nog att slå upp i mina två exemplar som jag har i bokform.

Svenska Akademiens ordbok kan jag ju passa på att tipsa om också, när jag ändå är i farten. Den har funnits på nätet ända sedan 1997. Men där kan man förstås bara slå upp ord från A till trivsel. Det tar väl några decennier till innan de kommit till Ö.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^