Hundra maträtter – Vilka har ni ätit?

20 oktober 2008 23:25 | Allmänt, Ätbart | 3 kommentarer

Bloggutmaningar brukar jag oftast inte orka svara på, men när jag fick den här utmaningen av kusin Anna-Karin hade jag faktiskt redan läst om den hos Lisa Förare Winblad på Matälskaren och tänkt att jag skulle göra listan. Hennes blogg och de andra bloggarna på matsajten Taffel är för övrigt mycket läsvärda.

Egentligen gillar jag inte att utmana folk om sånt här, eftersom jag själv oftast inte orkar svara, men jag är hemskt nyfiken på vad Anton och Mathias har ätit och kan tänka sig att smaka. Efter otaliga luncher med dem när de också jobbade på Essingen vet jag att de har ganska konventionell smak. Och alla andra får naturligtvis också göra testet.

Jag har väl ätit rätt mycket, och det är inte så mycket som jag inte kan tänka mig att smaka på ens. Det är ju alkohol då, som jag aldrig vill smaka, och så grisrektum och några andra grejer som känns för äckliga.

Utmaningen är enkel: av de hundra maträtter som listas nedan ska man fetstila de man har testat och stryka över de rätter som man aldrig kommer att testa.

Instructions:
Here’s a chance for a little interactivity for all the bloggers out there. Below is a list of 100 things that I think every good omnivore should have tried at least once in their life. The list includes fine food, strange food, everyday food and even some pretty bad food – but a good omnivore should really try it all. Don’t worry if you haven’t, mind you; neither have I, though I’ll be sure to work on it. Don’t worry if you don’t recognise everything in the hundred, either; Wikipedia has the answers.

Here’s what I want you to do:
1) Copy this list into your blog or journal, including these instructions.
2) Bold all the items you’ve eaten.
3) Cross out any items that you would never consider eating.
4) Optional extra: Post a comment at http://www.verygoodtaste.co.uk/ linking to your results.

The VGT Omnivore’s Hundred:
1. Venison (rådjur)
2. Nettle tea (nässelte)
3. Huevos rancheros (ägg på mexikanskt ranchsätt?)
4. Steak tartare (råbiff)
5. Crocodile (krokodil)
6. Black pudding (blodpudding)
7. Cheese fondue (ostfondue)
8. Carp (karp)
9. Borscht (östeuropeisk rödbetssoppa)
10. Baba ghanoush (aubergineröra)
11. Calamari (bläckfisk)
12. Pho (vietnamesisk nudel- och biffsoppa)
13. PB&J sandwich (smörgås med jordnötssmör och sylt)
14. Aloo gobi (indisk potatisrätt som är gul till färgen)
15. Hot dog from a street cart (varmkorv från ett gatukök)
16. Epoisses (en specifik fransk ost)
17. Black truffle (svart tryffel)
18. Fruit wine made from something other than grapes (fruktvin gjort på något annat än druvor)
19. Steamed pork buns (en sorts dim sum, ungefär kinesisk kroppkaka)
20. Pistachio ice cream (pistagenötsglass)
21. Heirloom tomatoes (botaniska tomater?)
22. Fresh wild berries (vilda färska bär)
23. Foie gras (gåslever)
24. Rice and beans (ris och bönor)
25. Brawn, or head cheese (aladåb)

26. Raw Scotch Bonnet pepper (en tokstark peppar)
27. Dulce de leche (kokad kondenserad mjölk)
28. Oysters (ostron)
29. Baklava (turkiskt bakverk)
30. Bagna cauda (italiensk sås med sardeller)
31. Wasabi peas (wasabiärtor)

32. Clam chowder in a sourdough bowl (musselsoppa i en skål av surdegsbröd)
33. Salted lassi (indisk yougurt- och vattendrink med kryddor)
34. Sauerkraut (surkål)
35. Root beer float (en variation på glass i läsk)
36. Cognac with a fat cigar
37. Clotted cream tea (te med scones och clotted cream)
38. Vodka jelly/Jell-O (gelé med sprit)
39. Gumbo (amerikansk gryta med en redd buljong som grund)
40. Oxtail (oxsvans)
41. Curried goat (brittisk getgryta)
42. Whole insects (hela insekter)
43. Phaal (en indisk curry)
44. Goat’s milk (getmjölk)
45. Malt whisky from a bottle worth £60/$120 or more (whisky som kostar mer än 800 kronor)
46. Fugu (japansk blåsfisk som är dödlig om ej rätt tillagad)
47. Chicken tikka masala (indisk kycklingrätt)
48. Eel (ål)

49. Krispy Kreme original glazed doughnut (en donut från ett särskilt företag gjort på ett särskilt sätt)
50. Sea urchin (sjöborre)
51. Prickly pear (en sorts kaktus)
52. Umeboshi (inlagt japanskt plommon)
53. Abalone (havsöra)
54. Paneer (en ost)
55. McDonald’s Big Mac Meal
56. Spaetzle (tysk pasta)
57. Dirty gin martini (olivspad istället för vermouth i drinken)
58. Beer above 8% ABV (öl som är starkare än 8 volym%)

59. Poutine (kanadensisk rätt med pommes frites, ost och brunsås)
60. Carob chips (carob betyder johannesbrödsträd)
61. S’mores (knäckebröd, choklad, marshmallow)
62. Sweetbreads (bräss)
63. Kaolin (en särskild sorts lera, ja lera)
64. Currywurst (en tysk korv med ketchup och kryddor)
65. Durian (en frukt)
66. Frogs’ legs (grodlår)
67. Beignets, churros, elephant ears or funnel cake (donut, friterad åttastjärnig degkorv, langos, struva)
68. Haggis (mat kokad i fårmage. brittisk såklart)
69. Fried plantain (stekt kokbanan, alltså osöt banan)
70. Chitterlings, or andouillette (rektum och tarm från gris, som jag förstått det)
71. Gazpacho (kall grönsakssoppa)
72. Caviar and blini (kaviar och blini)

73. Louche absinthe (absint med vatten och socker)
74. Gjetost, or brunost (mesost)
75. Roadkill (överkört djur)
76. Baijiu (kinesisk sprit gjort på durra med en alkoholhalt på 40-60 %)
77. Hostess Fruit Pie (fruktpaj av märket Hostess)
78. Snail (snigel)
79. Lapsang souchong (rökt svart te)
80. Bellini (drink med mousserande vin och persikopuré)
81. Tom yum (en thailändsk soppa)
82. Eggs Benedict (engelsk muffin, ägg, hollandaisesås m.m.)
83. Pocky (choklad på kexpinne)
84. Tasting menu at a three-Michelin-star restaurant. (har ätit på en restaurang med tre stjärnor i Michelin Guide)
85. Kobe beef (ett särskilt japanskt kött)
86. Hare (hare)
87. Goulash (ungersk gryta)
88. Flowers (blommor)
89. Horse (häst)
90. Criollo chocolate (choklad gjord på den ”finaste” chokladbönan criollo)

91. Spam (pressat konserverat kött)
92. Soft shell crab (mjukskalig krabba)
93. Rose harissa (nordafrikansk tomatsås med rosor)

94. Catfish (malfisk)
95. Mole poblano (mexikansk sås med massor av roliga kryddor)
96. Bagel and lox (bagel med gravad lax)
97. Lobster Thermidor (krabba med särskild fyllning)
98. Polenta (majsmjöl)
99. Jamaican Blue Mountain coffee (kaffe odlat i Blue Moutain på Jamaica)
100. Snake (orm)

Eftermiddag med manga, bullar och mjuk pepparkaka

20 oktober 2008 1:06 | Allmänt, Ätbart, Bilder, Tittar på | Kommentering avstängd

Mycket trevlig eftermiddag. Kikis expressbud kan jag rekommendera. Kolla in Viggos mage med Library Lovers-tatueringen.

dsc04432.jpg

dsc04440.jpg

dsc04444.jpg

Knapra spagettisar

20 oktober 2008 1:02 | Allmänt, Ätbart, Bilder | Kommentering avstängd

Medan vi lagade en pastasås med kantareller, taggsvamp, trattisar, köttfärs, vispgrädde, buljongtärning, dijonsenap och timjan var Klara rätt hungrig, så hon knaprade på okokt spagetti.

dsc04427.jpg

Vart man än i skogen vänder sig

20 oktober 2008 1:01 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

så finns där massvis av trattkantareller. Vi hittade även vanliga gula kantareller och taggsvamp på svamputflykten i harpsundsskogen i förmiddags.

dsc04402.jpg

Linus plockar trattisar. Viggo leker att pinnen är ett lasersvärd som han tar sig fram med.

dsc04412.jpg

Jag sålde henne till en fuktfarmare som hette Lars. Tror jag.

20 oktober 2008 0:58 | Allmänt, Bilder, Tittar på | Kommentering avstängd

Lördagskvällen i Mellösa hos Erik, Fredrik och Linus ägnades åt att titta på film på deras enorma filmduk. De har plats för det eftersom de bor i ett gammalt missionshus. Och vad tittade vi på, tror ni?

dsc04399.jpg

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^