Bästa brud!

4 juli 2006 20:13 | Allmänt | 4 kommentarer

För ett par år sedan hämtade jag ett ganska omfattande arkivmaterial från NTO, NGTO, TO och Heimdal från Wendelsberg. NTO:s kansli fanns på Wendelsberg före sammanslagningen till IOGT-NTO 1970. Det mesta av arkivmaterialet hämtades upp till Stockholm på 70-talet, men en hel del blev kvar av någon outgrundlig anledning. Jag har inte haft tid att ta itu med det här materialet ordentligt tidigare, men nu har jag börjat arbeta med det.

Bland korrespondensen i Heimdals (NTO:s ungdomsförbunds) arkiv från slutet av 60-talet finner jag en hel del brev tillställda en kvinnlig instruktör. De kommer från alla möjliga avsändare och handlar om allt möjligt, men många, många titulerar henne på de mest knasiga och underfundiga sätt. Här är några exempel:

Dyra syster!

Elitinstruktör

Kära Rixraggerskan!

Herrar Ekstrand, Lindgren, Oskarsson, Gidlöf (dam)

Syster i anden!

Broder Kerstin

Kerstin!
Ordensbroder (bäst att passa på medan uttrycket finns kvar)

Och då minns jag att jag stötte på brev till henne i IOGT-NTO:s arkiv från början av 70-talet, och att hon i ett av dem titulerades Bästa brud! Jag tyckte det var så coolt att tituleras så. För er med mindre historisk kunskap kan jag förklara att det naturligtvis är en travesti på det sätt som män alltid titulerade varandra i brev förr i tiden: Bäste broder. Jag kommer verkligen inte ihåg varje handling som har passerat min hand i arkivet, men detta lade jag på minnet för att det gjorde intryck på mig. Att kallas brud i andra sammanhang är kanske inte så kul, men i detta sammanhang var det verkligen med respekt. Senare träffade jag faktiskt den här kvinnan när jag jobbade som museivärd i Ordenshuset Brofästet på Skansen. Hon kom in för att titta på huset, och vi började prata. Hon berättade att hon var medlem och hade jobbat på kansliet, och när hon sa sitt namn kom jag ihåg jag brevet och berättade det för henne.

Jag skulle också vilja tituleras Bästa brud. Värsta coola.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^