Fröken Märkvärdig & Karriären

5 september 2010 23:35 | Allmänt, Bilder, Tittar på | Kommentering avstängd

Vet ni vad? Ni ska genast gå och se den fina kortfilmen Fröken Märkvärdig & Karriären. Om ni bor i Uppsala kan ni se den på trevliga Fyrisbiografen. Där var jag och såg den med Elisabeth igår. Jag har följt Joanna Rubin Dranger alltsedan hon gav ut sin första bok, en barnbok som hon hade vunnit en barnbokstävling med när hon gick i gymnasiet. Den heter Arg! Nittiotalets argaste bok, och jag läste den senast för Klara igår när jag kommit hem från bion. Hon gillar den också. Sedan har jag förstås läst hennes tecknade romaner om fröken Livrädd och fröken Märkvärdig, och när jag för några månader sedan hörde om att den skulle bli film blev jag så glad. Den funkar utmärkt i det formatet. Hörde Vanna Rosenberg intervjuas i P1 om rollen nu i veckan, och hon pratade om att hon gillar att göra talroller. Hörde även Joanna Rubin Dranger intervjuas tidigare i somras tror jag, och hon berättade om hur hon skrev brev till Eva Dalgren och frågade om hon fick använda en av hennes låtar i filmen.

Dagens slottsstek med hasselbackspotatis, gräddsås, rödvinbärsgelé, pickles och inlagd gurka

5 september 2010 23:14 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 1 kommentar

Ibland drar jag igång matlagningsprojekt på söndagar som tenderar att dra ut på tiden, men det är väl värt det. Och både pickles och inlagd gurka går faktiskt snabbt att göra. Jag har en väldigt enkel pickles som jag gör ibland, med bara morötter, palsternacka, lök och kanelstång. Om sedan Klara vräker i sig det är det extra mycket värt. Jag hade faktiskt inte ätit slottsstek på jag vet inte hur länge. När jag var liten brukade mamma göra det ibland och servera precis med samma tillbehör. Slottsstek blir verkligen grymt gott och eftersteks i gryta i ugnen med lök, morötter, ansjovis och kryddor. Såsen som man gör på skyn från steken och litet mjöl och grädde blir underbar. Nu har jag dessutom flera finfina matlådor att ta med till jobbet.

Saara Hopeas Krokusskål för Nuutajärvi

5 september 2010 10:38 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Den knottriga skålen av Saara Hopea är så fin. Visserligen har jag redan en likadan i ofärgat glas, men när den bara kostade 40 kronor på Vaksala torg var det ju inget att fundera på. Bara att köpa. I ett par antikaffärer i Uppsala såg jag senare igår att de kostar 250-350 kronor beroende på färg, modell och storlek. Jag skulle gärna ha den i de andra färgerna också. Har sett turkosa, gröna och blå och rökfärgade.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^