Födelsedagsmiddag för min syster

14 juni 2009 22:52 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 5 kommentarer

Familjemiddag hos mamma och pappa på Idrottsgatan. Mamma hade lagat Biff Rydberg.

DSC06502

Sallad och kryddgrönt och gräslöksblommor från Öregrund.

DSC06504

Matsalsbordet var dukat med kaprifol från Öregrund och en duk som mamma precis hade broderat klart. Den var påbörjad av mammas moster Ruth, men mamma broderade klart den. För alla godtemplarintresserade kan jag berätta att Ruth var vice ordenstemplar i IOGT:s storloge på 50-talet.

DSC06508

DSC06501

Inget vidare födelsedagsväder. Lika bra att stanna inne.

DSC06510

Och vad vi konverserade om? Ja, det gamla vanliga. Olika katastrofer och små olyckor som inträffat sedan 50-talet och framåt och sånt där. Den ena historien värre än den andra. Som scooterfärder som fick snöpliga slut i Tierp till exempel.

Till min syster

14 juni 2009 13:54 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

DSC06499

Nu har jag blandat till mummablandning till min syster som fyller år idag. Födelsedagsmiddag om några timmar hos mina föräldrar på Idrottsgatan.

En annan pesto

14 juni 2009 13:51 | Allmänt, Ätbart, Bilder | Kommentering avstängd

När jag skrev om ruccolan som behövde ätas upp innan den blev förvuxen och för pepprig fick jag tips av Anders att göra pesto på den. Så det testade jag. Jag slängde ruccola, soltorkade tomater, persilja, basilika, pinjenötter, parmesan, vitlök, olivolja och en skvätt grädde i matberedaren. Detta blev resultatet. Bra.

DSC06494

Dagens kopp: Nya Mon Amie-muggen

14 juni 2009 11:28 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 10 kommentarer

dsc06498

Egentligen kallas den lattemugg, men det dricker ju inte jag, så det vill jag inte säga. Jag dricker så klart te ur den. Te med mjölk. För att det är godast så, och för att godset är för tunt att hålla i med bara hett te i muggen.

För mig är Mon Amie mormor Anna-Brita på Björkhagsvägen i Vallentuna. Hon hade koppar som jag tror att kusin Anders ärvde. När Marianne Westman ritade mönstret var det en regnig midsommarafton, och hon inspirerades av vita skvattramblommor som hon transformerade till blå blommor på vit botten med 50-talets mer abstrakta formspråk. Fast när jag var liten trodde jag att det var fjärilar. De blå blommorna känns litet suddiga och nästan flytande, som man kan tänka sig en regnig sommardag. Som idag. Jag tycker att det här suddiga och diffusa och de böljande formerna i blommorna ger ett så mjukt, snällt och vänligt uttryck. Precis vad man behöver till morgonens första kopp te. Men det mjuka och snälla är inte mesigt, utan var djärvt och modernt.

Mon Amie var Marianne Westmans examensarbete på Konstfack, och när hon direkt efteråt började på Rörstrand fick hon utveckla servisen för produktion. Från början en teservis 1952, sedan även kaffeservis och på 60-talet kom delar till matservisen. Mon Amie var i produktion till 1987, och i år tog Rörstrand alltså fram en helt ny mugg med assiett med det klassiska mönstret.

Vad som var utmärkande för Marianne Westmans tankar kring porslin var att bryta upp servistänkandet. Hon och Hertha Bengtson gick i bräschen för att ta fram porslin som man kunde köpa udda delar av och kombinera. Det är Mon Amie ett tydligt exempel på. Därför ligger det helt i linje med hennes idéer om porslin att nu ta fram bara några få udda delar.

Lördagsglassen

14 juni 2009 0:41 | Allmänt, Ätbart, Bilder | Kommentering avstängd

När vi hade gjort alla våra ärenden, som att köpa present till storasyster, gå på tebutiken på Stora torget och köpa nödvändiga ingredienser till mummablandning och köpa Singin in the rain till exempel, då tyckte vi att det var lagom att gå på Landings och äta glass. Alla fick som de ville. Jag tog en Landings special och barnen fick vaniljglass med maräng.

dsc06489

Så vi går till McDonalds och käkar lunch

14 juni 2009 0:30 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

dsc06483

dsc06484

Oloppigt

14 juni 2009 0:28 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Men så går vi till andra sidan i konserthuset och tittar ut över loppisen på Vaksalatorg. Tror vi. Men vad faan. Det är ju ingen loppis. Det är nån trist volleyboll. Jag hatar bollar som flyger i luften. Folk får gärna ägna sig åt det, men måste de göra det på Vaksalatorg en lördag? Tycker jag var dumt.

dsc064771

Åker rulltrappa och tittar ut

14 juni 2009 0:24 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Om man inte har nåt annat för sig kan man åka snygga röda rulltrapporna i konserthuset och titta ut över Uppsala åt alla fyra väderstreck. Det gillar vi.

dsc06470

dsc06471

dsc06473

Regnvädersdag

14 juni 2009 0:18 | Allmänt | Kommentering avstängd

Regnvädersdag, så vi tog bussen ner på stan, barnen och jag. Skulle gå på loppisrunda på vaksalatorg, köpa födelsedagspresent åt min syrra och en del annat.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^