Födelsedagsmiddag för min syster

14 juni 2009 22:52 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 5 kommentarer

Familjemiddag hos mamma och pappa på Idrottsgatan. Mamma hade lagat Biff Rydberg.

DSC06502

Sallad och kryddgrönt och gräslöksblommor från Öregrund.

DSC06504

Matsalsbordet var dukat med kaprifol från Öregrund och en duk som mamma precis hade broderat klart. Den var påbörjad av mammas moster Ruth, men mamma broderade klart den. För alla godtemplarintresserade kan jag berätta att Ruth var vice ordenstemplar i IOGT:s storloge på 50-talet.

DSC06508

DSC06501

Inget vidare födelsedagsväder. Lika bra att stanna inne.

DSC06510

Och vad vi konverserade om? Ja, det gamla vanliga. Olika katastrofer och små olyckor som inträffat sedan 50-talet och framåt och sånt där. Den ena historien värre än den andra. Som scooterfärder som fick snöpliga slut i Tierp till exempel.

5 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

 1. Moster Rut var min gudmor. Jag heter Rut Birgitta efter henne och min Mamma Anna-Brita. Moster Rut var folkskollärarinna i Kristinehamn, aktiv folkpartist i bl a fullmäktige i många år och aktiv i IOGT. Hon och Sven Aspling lärde känna varann i nykterhetsrörelsen i Värmland på 1930-talet. Moster Rut var mycket skicklig i att väva, brodera och måla porslin. Jag har en vacker theservice som hon målade på 40-talet, en rya hon vävde 1941 och så ärvde jag en kartong med oavslutade broderier. Två små dukar, som jag broderat färdigt, en petit point ruta som jag inte tror att jag klarar av för min syns skull, och så denna stora duk, som vi invigde igår. Den var broderad till ungefär 1/4. Det fanns inget mönster, och många garner saknades. Det var ett riktigt detektivarbetet att utröna hur varje motiv skulle sys och få tag på rätt garner. Rätt färg och material – där fanns både DMC, bomull, lin och ylle. Varje blad eller blomblad kunde innehålla upp till 6 olika garner. Jag känner inte igen broderiet som någon landskapssöm. Är det någon som kan hjälpa mig identifiera den?

  Comment by birgitta dahl — 2009-06-15 9:34 #

 2. Tillägg:

  Moster Rut var också aktiv antinazist och medlem i Tisdagsklubben.

  Till arvet från henne hör också vackra linnedukar, linneservietter, lakan och örngott som hon vävt och märkt, med spetsar som Mormor knypplat.

  Det var Moster Rut som lärde mig lägga patience.

  Comment by birgitta dahl — 2009-06-15 10:03 #

 3. Jag blir så imponerad av duken din mamma broderat klart. Fantastiskt vacker. Den som ändå kunde göra sådant själv.

  Comment by Margit Lihuvudh — 2009-06-15 19:34 #

 4. Vad heter porslinet under Biff Rydbergen? Arabia väl – men namnet? Det är sååå fint, har jag alltid tyckt, sen jag såg det hos dina föräldrar på det glada 80-talet.

  Go midsommar.
  Kram
  Malin

  Comment by Malin — 2009-06-19 0:15 #

 5. Det är Valencia av Ulla Procopé, formgiven 1960. Skriver koppblogg om Valencia här: http://kerstin.kokk.se/?p=2314

  Stor kram till dig också, Malin!

  Comment by Kerstin — 2009-06-19 0:23 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^