Dagens tekanna: brun Arabia-kanna

1 september 2008 23:32 | Allmänt, Bilder, Dagens tekanna, Formgivning och arkitektur | 9 kommentarer

dsc03923.jpg

Den här tekannan från Arabia har jag haft i några år, men jag använder den inte så mycket. Den står mest uppe på stringhyllan i köket och håller Blå Eld sällskap. Men fin och rund i formen är den, med en matt brun glasyr, något ljusare än MA-kannan. Perfekt är den att hälla ur också. Inget rinn längs med pipen. Och locket sitter ganska stadigt; bara när man ska hälla ur det sista behöver man hålla emot. Men så är det det här med handtaget. Visserligen bekvämt att hålla i, men jag gillar ju inte handtag av trä eller rotting eller lindade som här. Det ska vara lätt att diska ordentligt utan att handtaget blir vattenskadat, och helst ska man kunna stoppa kannan i diskmaskinen emellanåt.

Tyvärr vet jag inte vad modellen heter eller vem som har formgivit, men sent 50-tal eller tidigt 60-tal är min gissning. Hittade inga uppgifter på nätet hur jag än sökte, och tyvärr har jag inga böcker om finskt porslin. Det behöver jag!

Edit: Nu har jag ju en gammal katalog från Arabia från tidigt 60-tal, och modellen heter GA med tre olika matta glasyrer: vit, brun, svart. Den tillverkades i två storlekar: 0,7 liter och 1,6 liter.

September

1 september 2008 9:25 | Allmänt | 4 kommentarer

Bra saker med september: det luktar så gott av äpplen och plommon när man kommer cyklande, det är så trevligt att dricka te och äta äppelpaj, man kan ha strumpbyxor och kort kjol, skönaste och snyggaste klädseln och kalasbra att cykla i, det finns fina blommor i trädgården att plocka buketter av, man kan skörda massa goda grönsaker och rotfrukter, det är alltid fint väder, september i regn är vackert och september i solsken är vackert, det är kalasmånaden, jag fyller år och Viggo och mamma. Kalas!

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^