Dagens tekanna: brun Arabia-kanna

1 september 2008 23:32 | Allmänt, Bilder, Dagens tekanna, Formgivning och arkitektur | 9 kommentarer

dsc03923.jpg

Den här tekannan från Arabia har jag haft i några år, men jag använder den inte så mycket. Den står mest uppe på stringhyllan i köket och håller Blå Eld sällskap. Men fin och rund i formen är den, med en matt brun glasyr, något ljusare än MA-kannan. Perfekt är den att hälla ur också. Inget rinn längs med pipen. Och locket sitter ganska stadigt; bara när man ska hälla ur det sista behöver man hålla emot. Men så är det det här med handtaget. Visserligen bekvämt att hålla i, men jag gillar ju inte handtag av trä eller rotting eller lindade som här. Det ska vara lätt att diska ordentligt utan att handtaget blir vattenskadat, och helst ska man kunna stoppa kannan i diskmaskinen emellanåt.

Tyvärr vet jag inte vad modellen heter eller vem som har formgivit, men sent 50-tal eller tidigt 60-tal är min gissning. Hittade inga uppgifter på nätet hur jag än sökte, och tyvärr har jag inga böcker om finskt porslin. Det behöver jag!

Edit: Nu har jag ju en gammal katalog från Arabia från tidigt 60-tal, och modellen heter GA med tre olika matta glasyrer: vit, brun, svart. Den tillverkades i två storlekar: 0,7 liter och 1,6 liter.

9 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

 1. Hej!

  Kannan är gjord av Ulla Procopé modellen heter GA och den började tillverkas 1953 av Arabia. Jag har själv en matt svart som jag använder varje dag. Priser på nätet mellan 95 euro och $149. Själv betalde jag 250 för min men det var några år sedan.

  Hälsningar
  Maud

  Comment by Maud Eriksson — 2008-09-02 19:59 #

 2. Vad roligt att få veta! Tack! Nu googlade jag och hittade den i även i svart och vitt. Vad snygg den svarta var!

  Comment by Kerstin — 2008-09-02 23:32 #

 3. Nice!! Tekannan gillar jag och vet du va, idag gick det sänder locket på min tekannan från G A från Arabia Filand som jag har haft från 1988 undrar jag om du kan hjälpa mig att skaffa ett lock, kannan är vitt av samma som din som är brun.Hoppas på det bästa.

  Comment by Carlos Madrid — 2010-10-18 21:52 #

 4. Nice!! Tekannor gillar jag och vet du va, idag gick det sänder locket på min tekanna från G A från Arabia Filand som jag har haft sen 1988 undrar jag om du kan hjälpa mig att skaffa ett lock, kannan är vitt av samma som din som är brun.Hoppas på det bästa.

  Comment by Carlos Madrid — 2010-10-18 21:54 #

 5. Carlos – jag har oxå en vit tekanna av denna Arabiamodell- locket gick sönder för många år sedan och då köpte jag en stor platt kork som jag täljde till så att den passar som lock – funkar fortfarande. Lycka till!

  Comment by Anita Z — 2010-11-28 18:16 #

 6. Jag har den bruna (lite flammig) den i större varianten, men en lika stor i en närmast grå färg. Okej, brungrå, men klart olika den ”normal”-bruna. Kanske varierar glasyren så mycket (?). Den grå är inte märkt i botten, men den ljusa texten nöts bort på kannor som används flitigt har jag märkt.

  Hälsar Ulf

  Comment by Ulf — 2013-03-11 20:52 #

 7. Jag har den bruna (lite flammig) den i större varianten, men en lika stor i en närmast grå färg. Okej, brungrå, men klart olika den ”normal”-bruna. Kanske varierar glasyren så mycket (?). Den grå är inte märkt i botten, men den ljusa texten nöts bort på kannor som används flitigt har jag märkt. Faktum är att fotot i början är den brungrå varianten om färgerna överensstämmer med verkligheten.

  Hälsar Ulf

  Comment by Ulf — 2013-03-11 20:56 #

 8. Har en mörkbrun GA-kanna 1,6 liter. Otroligt fin, men handtaget har gett upp. Har förgäves sökt efter ett handtag som passar denna kanna. Har någon ett tips på var jag kan finna det?

  Comment by Palaemona Mörner — 2015-05-01 15:55 #

 9. Lustigt nog fick vi in en vit sådan med lock felfri på mitt jobb i dag…Jobbar på en secondhand butik fyndet i Haninge.

  Comment by Inoo — 2015-08-25 9:52 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^